Ascultă Radio Antena Satelor Live

Delicioasele paste, originea și istoria lor

Fie că sunt spaghete, penne, linguini, vermicelli, ravioli sau tortellini, pastele fac parte din deliciile pe care turiștii le savurează întotdeauna atunci când vizitează Italia.

23 Iulie 2015, 06:32


Acestea pot fi servite in compania unor delicioase sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Se estimeaza ca in lume sunt peste 600 de tipuri de paste, insa cei mai iscusiti in a le prepara se pare ca sunt italienii.

Despre originile si istoria pastelor

Chiar daca s-ar putea crede ca pastele s-au nascut in Italia, cercetarile asupra acestor adevarate delicii plaseaza originea pastelor in secolul al XIII-lea. Se spune despre Marco Polo ca le-ar fi adus in Italia, la intoarcerea sa dintr-una din calatoriile in China in anul 1271.

Despre pastele din China, marele calator a facut si referiri in cartea sa, intitulata Minunile lumii.

Concluziile altor cercetari spun insa ca originea pastelor este mult mai indepartata, acestea datand inca de pe vremea civilizatiilor antice etrusce. In acele vremuri, se pare ca pastele se preparau dintr-o faina rezultata din macinarea mai multor soiuri de cereale, la care se adauga apa. Acest fel de mancare s-a raspandit rapid printre etrusci, devenind, intr-un timp foarte scurt, un adevarat aliment, apreciat pentru gustul minunat.

In secolul al III-lea i.H., imparatul roman Cicero aminteste, in insemnarile sale, despre un preparat foarte iubit de catre oamenii de seama, dar si de catre oamenii obisnuiti. Este vorba despre niste foi mari, din faina de grau, stramosii preparatului lasagna de astazi.

In acea perioada, romanii se aflau in plina dezvoltare, in diverse domenii. Este perioada in care si-au dezvoltat reteaua de transport a cerealelor, dar sunt inventate si diverse instrumente care faciliteaza prepararea unor mancaruri din ce in ce mai diverse si mai sofisticate.

Italienii au si ei varianta lor despre originea pastelor, spunand ca acestea ar fi fost inventate de catre etruscii care se aflau in zonele din centru-sud ale Italiei, actuala Toscana, Lazio si Umbria.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua