-

Dulceaţă de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă.

Întrucât pepenii, în special cei roşii, conţin foarte multă apă, puţini sunt cei care se încumetă să facă dulceaţă din ei pentru că durează foarte mult, iar rezultatul este modest, unul două borcane dintr-un pepene roşu de 3-4 kg.


Pentru prepararea dulceţii, pe lângă acest pepene, avem nevoie de un kg de zahăr şi de o lămâie. Se îndepărtează coaja şi se taie pepenele în cuburi mari, care trebuie puse apoi într-o cratiţă împreună cu zahărul şi lăsate la rece pentru două ore. Se pune vasul la foc mic şi se amestecă din când în când pentru ca bucăţile de pepene să nu se prindă de fundul cratiţei.

Se adaugă lămâia, tăiată în felii cât mai subţiri şi se lasă la foc mic până când bucăţile de pepene încep să devină semitransparente.

Se poate adăuga esenţă de vanilie şi, după ce siropul devine vâscos şi, după cum se spune, se leagă, atunci dulceaţa este gata şi poate fi turnată în borcane. Pentru că nu este spornică, unii preferă dulceaţa din coji de pepene roşu. Este folosită partea albă şi un strat subţire din partea roşie a pepenelui, coaja verde fiind îndepărtată.

Partea albă trebuie tăiată în cuburi, iar prepararea este asemănătoare cu care descrisă anterior.

Citeste articolul complet pe rri.ro