Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort cu ciocolată şi pere

Pentru că toata lumea iubeşte ciocolata şi pentru că a venit sezonul perelor, vă prezentăm tortul cu ciocolată şi pere, dar care are şi puţin măr şi puţină coajă de portocală, bine ascunse în compoziţie:

07 Septembrie 2015, 06:33

Blatul:

- 250 g făină

- 1/2 plic praf de copt
- 50 g cacao
- 150 ml ulei
- 200 g zahăr
- 5 ouă
- 25 ml esenţă rom
- 2 mere rase

Crema:

- 160 g ciocolată neagră – cu coajă de portocale (2 pachete)
- 300 g mascarpone
- 40 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 5-6 pere tăiate cubuleţe

Siropul:

- 1 linguriţă de ness şi 1 linguriţă de zahăr dizolvate în 200 ml apă fiartă

Se cern făina, praful de copt şi cacaoa şi se amestecă apoi cu zahărul, ouăle bătute bine, uleiul, esenţa de rom şi merele rase. Se dă aluatul la cuptor la foc potrivit, într-o formă rotundă de tort cu pereţii detaşabili, bine unsă cu unt şi dată cu făină.

Se stinge focul când scobitoarea introdusă în aluat iese aproape curată (ceva urme de cacao tot se vor vedea…)

Între timp se topeşte ciocolata la bain marie. Dupa ce se răceşte puţin, se amestecă cu crema mascarpone şi zahărul pudră. Secretul ca să nu iasă foarte dulce este să punem la sfârşit în cremă un praf de sare.

Când s-a răcit blatul, se scoate din forma de tort şi se taie în două. Se însiropează bine ambele felii, se unge bine felia de la bază cu aproximativ o treime din cremă, apoi se pune jumătate din cantitatea de pere tăiate cubuleţe şi se aşează deasupra a doua felie.

Apoi se unge toată suprafaţa tortului cu restul cremei, se pun deasupra cubuleţele de pere (restul) şi se dă la frigider câteva ore.

Sursa: rador.ro

Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud