-

Mazărea în mâncăruri

Mazărea proaspătă reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul primăverii şi din prima jumătate a verii.

Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul. În spaţiul românesc, mazărea a pătruns, se pare, în secolul al 17-lea.

Pentru că acum poate fi păstrată uşor fie în conserve, fie sub formă congelată, mazărea este folosită, de fapt, pe tot parcursul anului pentru pregătirea multor mâncăruri, precum ciorbele de legume şi ghiveciurile, cu sau fără carne. Un fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman, afirma: "Mai degrabă acompaniament decât solistă, mâncarea de mazăre este o permanenţă a cratiţei româneşti."

Într-adevăr, mazărea este folosită alături de alte legume fierte şi mărunţite în salata boeuf.

În pofida denumirii franceze, este, de fapt, o salată de origine germană, amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile boierilor din Valahia. Ingredientele acestei salate sunt carne de vită, cartofi, castraveţi şi gogoşari muraţi, morcovi, maioneză şi, bineînţeles, boabe de mazăre.

O mâncare specifică verii şi toamnei este ghiveciul, în care se pun boabe de mazăre alături de cartofi, ceapă, varză, morcovi, fasole pastăi, usturoi, dovlecei, rădăcină de ţelină, de pătrunjel sau de păstârnac.

Citeste articolul complet pe rri.ro