-

Gem din prune și vanilie

Gemul din prune și vanilie este o rețetă minunată, care se numără printre deliciile care se prepară în această perioadă; este o versiune chiar mai aromată decât rețeta clasică.


Gemul din prune și vanilie combină savoarea prunelor cu aroma încântătoare a vaniliei. Vă puteți bucura de acest gem atât simplu, întins pe pâine prăjită sau biscuiți, cât și asociat cu diverse preparate, precum clătitele sau prăjiturile.

Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru 3 borcane mici.

Ingrediente pentru gem din prune și vanilie:

- 1 kg de prune mari, proaspete și sănătoase
- 1 păstaie de vanilie SAU 1 lingură de esență de vanilie
- 450 g zahăr granulat
- 120 ml apă

Mod de preparare pentru gem din prune și vanilie:

Spălați bine prunele, apoi le tăiați pe jumătate și eliminați sâmburii; tăiați bucățile rămase încă o dată pe jumătate și asigurați-vă că sunt sănătoase. Într-o cratiță, puneți bucățile de prune, vanilia și apa. Lăsați-le să fiarbă până dă în clocot, timp de 15 – 20 de minute sau până când observați că s-au frăgezit prunele.

Între timp, spălați și uscați 3 borcane mici, pe care le introduceți la cuptor pentru sterilizare, la 120º C. Reduceți temperatura de la aragaz și adăugați zahărul peste prune, continuând să amestecați până când se dizolvă zahărul și capătă un aspect ușor translucid.

Măriți din nou flacăra și dați în clocot prunele, amestecând din când în când, ca să nu se lipească de fundul cratiței. În momentul în care amestecul începe să se închege și ajunge la consistența pe care o preferați, luați gemul de pe foc (dacă folosiți păstaie de vanilie, acum este momentul să o eliminați din amestec).

Scoateți borcanele din cuptor și turnați gemul fierbinte în ele, după care le fixați foarte bine capacele. Acest gem rezistă în stare foarte bună în cămară timp de până la aproximativ un an.

Sursa: yve.ro