Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cea mai delicioasă rețetă de castraveți murați în saramură

Castraveciorii murați sunt o delicatesă care nu trebuie să lipsească de pe mesele niciunui român în anotimpul rece.

23 Octombrie 2015, 05:24


Ca sa fiti siguri ca ies ca la carte, folositi sare grunjoasa si legume romanesti, fara aditivi sau conservanti.

Reteta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri.

Ingrediente

4,5 kilogram castraveţi cornişon
4 morocvi româneşti
30 de căţei de usturoi (atenţie, cel chinezesc se albăstreşte la murat)
2 crăcuţe mărar întreg uscat
2-3 ardei iuţi, sau, după gust
6 rădăcini medii de hrean
2 plicuri piper boabe negru sau câteva linguri de amestec piper
2 plicuri muştar boabe
20 frunze de dafin
5,5 litri apă
6 linguri sare grunjoasă, neiodată

Mod de preparare

Indiferent de mărimea borcanelor în care murați castraveții, regula este că la 1 litru de apă să se pună o lingură mare cu vârf de sare neiodată, iar la 5 litri de apă să mai puneți în plus 1-2 linguri de sare.

Castraveții trebuie aleși de mărime cât mai mică, dar cel mai important este că ei să fie proaspeți (să aibă țepii tari și eventual florile galbene încă prinse de ei). Castraveții se spală bine, și se înlătură dintre ei orice castravete care este rupt sau lovit.

Se spală şi restul legumelor şi se împart în mod egal în borcane.

Aranjaţi castraveţii în borcane, cu cât mai puţine spaţii libere.

Fierbeţi apa cu sarea şi turnaţi peste legumele din borcan. Închideţi brocanele şi lăsaţi-le o zi la macerat la umbră, la temperatura camerei.

Scurgeţi lichidul a doua zi şi daţi la fiert din nou, completând cu apă şi sare dacă e nevoie, având grijă să păstraţi raportul.

Castraveţii sunt buni cam la 3 săptămâni după ce i-aţi pus la murat.

Sursa: bewoman.ro

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu