Ascultă Radio Antena Satelor Live

Secretele bucătăriei româneşti - Preparate din peşte

În această perioadă, ar fi potrivit un peşte la cuptor. Chiar dacă are mai multe oase comparativ cu alţi peşti, plătica, un peşte asemănător cu crapul sau cu carasul, poate fi pregătită în cuptor.

23 Noiembrie 2015, 08:37

Avem nevoie de una sau două plătici ceva mai mari, de circa un kg fiecare, pe care le curăţăm de solzi şi de branhii şi le eviscerăm. După ce au fost spălate, plăticile trebuie crestate de multe ori pe spate, pentru a mai secţiona oasele mici. Se pune sare pe ele, după care plăticile sunt aşezate într-o tavă de cuptor în care am turnat puţin ulei şi în care am pus câteva fire de cimbru uscat.

Tocăm câteva roşii pe care le întindem peste peşti, câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, precumşi un ardei iute, tăiat rondele. Roşiile pot fi înlocuite cu suc de roşii, iar în completare în tavă poate fi turnat şi un pahar de vin.

Tava se introduce în cuptor şi de lasă la foc mediu spre mic, timp de circa trei sferturi de oră până ce peştele începe să se rumenească. Din când în când, peştele trebuie stropit cu sosul din tavă. Porţionat, peştele poate fi servit cu mămăligă.

Crapul poate fi preparat în multe feluri la cuptor, fie simplu, doar cu comdimente, fie pe pat de cartofi, fie cu varză călită, fie umplut cu ceapă. De exemplu, crapul, curăţat şi porţionat, poate fi pus într-o tavă de cuptor, peste un strat de cartofi tăiaţi în felii mai groase.

Se adaugă suc şi roşii şi puţin cimbru şi se lasă tava în cuptor circa 45 de minute, procedând la fel ca şi la reţeta precedentă.

O altă sugestie este crapul umplut, pregătit de asemenea în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, care trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi sărat atât în interior, cât şi pe exterior. Separat, trebuie pregătită umplutura, cu ceapă şi pătrunjel verde.

Aceste ingredinte, tocate mărunt şi amestecate cu sare şi piper, sunt puse direct în interiorul crapului. Mai putem face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.

Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul, pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. În tavă se toarnă suc de roşii şi puţin vin alb, rezultând un sos cu care stropim crapul care, atunci când este gata, capătă o culoare arămie.

Sursa: rri.ro

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu