-

Secretele bucătăriei româneşti - Preparate din peşte

În această perioadă, ar fi potrivit un peşte la cuptor. Chiar dacă are mai multe oase comparativ cu alţi peşti, plătica, un peşte asemănător cu crapul sau cu carasul, poate fi pregătită în cuptor.

Avem nevoie de una sau două plătici ceva mai mari, de circa un kg fiecare, pe care le curăţăm de solzi şi de branhii şi le eviscerăm. După ce au fost spălate, plăticile trebuie crestate de multe ori pe spate, pentru a mai secţiona oasele mici. Se pune sare pe ele, după care plăticile sunt aşezate într-o tavă de cuptor în care am turnat puţin ulei şi în care am pus câteva fire de cimbru uscat.

Tocăm câteva roşii pe care le întindem peste peşti, câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, precumşi un ardei iute, tăiat rondele. Roşiile pot fi înlocuite cu suc de roşii, iar în completare în tavă poate fi turnat şi un pahar de vin.

Tava se introduce în cuptor şi de lasă la foc mediu spre mic, timp de circa trei sferturi de oră până ce peştele începe să se rumenească. Din când în când, peştele trebuie stropit cu sosul din tavă. Porţionat, peştele poate fi servit cu mămăligă.

Crapul poate fi preparat în multe feluri la cuptor, fie simplu, doar cu comdimente, fie pe pat de cartofi, fie cu varză călită, fie umplut cu ceapă. De exemplu, crapul, curăţat şi porţionat, poate fi pus într-o tavă de cuptor, peste un strat de cartofi tăiaţi în felii mai groase.

Se adaugă suc şi roşii şi puţin cimbru şi se lasă tava în cuptor circa 45 de minute, procedând la fel ca şi la reţeta precedentă.

O altă sugestie este crapul umplut, pregătit de asemenea în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, care trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi sărat atât în interior, cât şi pe exterior. Separat, trebuie pregătită umplutura, cu ceapă şi pătrunjel verde.

Aceste ingredinte, tocate mărunt şi amestecate cu sare şi piper, sunt puse direct în interiorul crapului. Mai putem face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.

Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul, pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. În tavă se toarnă suc de roşii şi puţin vin alb, rezultând un sos cu care stropim crapul care, atunci când este gata, capătă o culoare arămie.

Sursa: rri.ro