-

Mâncăruri cu ciuperci (rețete românești pe gustul tău)

Suntem în perioada postului, astfel că dorim să vă prezentăm câteva retete romanesti cu ciuperci, care, cu siguranță, vă vor încânta papilele gustative.


În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice, precum hribii sau bureţii de fag.

Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei.

În acelaşi vas în care am călit ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când, amestecăm această compoziţie, adâugând spre final puţin piper şi suc de roşii.

Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.

În loc de suc de roşii, putem folosi smântână, pe care o turnăm spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare.

De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene, care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la tocăniţă.

În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru omogenizare.

Orice variantă de tocăniţă de ciuperci poate fi servită împreună cu mămăligă.

Citeste continuarea pe rri.ro