-

Mâncăruri călugăreşti de post

Gospodinele sunt puse la incercare de fiecare data cand este perioada postului, astfel ca experimenteaza retete romanesti gustoase si variate care sa incante papilele gustative.


In continuare va oferim cateva meniuri adecvate acestei perioada, bazate pe retete romanesti calugaresti.

În postul Crăciunului, în mănăstirile ortodoxe, dar şi în unele gospodării tradiţionale din România, sunt pregătite mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. În continuare, vă prezentăm câteva reţete ale unor mâncăruri de post, a căror preparare nu necesită mult timp.

Pentru a pregăti borşul călugăresc, avem nevoie de câţiva cartofi, de o varză mică, de două cepe, de doi morcovi, de o ţelină, de o legătură de pătrunjel, de suc de roşii sau de bulion şi de puţin ulei. După ce au fost curăţate şi spălate, legumele trebuie tăiate în cubuleţe sau în rondele şi puse la fiert, cu puţină sare.

Dacă folosim varză murată, aceasta trebuie spălatăîn apă rece, înainte de a fi tăiatăîn bucăti mai mici. După ce legumele au fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu borş, pus separat la fiert, timp de câteva minute sau din plic, care se pune direct în oala în care au fiert legumele. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt.

În cazul ciorbei de varză murată, nu se mai foloseşte borşul. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2...3 morcovi şi de suc de roşii sau bulion. Prepararea nu este complicată, însă durează mai mult decât la borşul călugăresc deoarece se pun şi cotoarele de varză, care trebuie să fiarbă foarte bine.

Varza trebuie spălată în apă rece, apoi tăiată în bucăţi mai mici, după care trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, , circa 2...3 ore. Tăiem cepele solzişori şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi una, două rădăcini de pătrunjel, tăiate mărunt şi turnăm suc de roşii sau punem una, două linguri de bulion. După aceea, mai lăsăm oala la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră înainte de a fi servită.

Citeste continuarea pe rri.ro