-

Plăcintă bucureșteană cu mere (rețeta lui Radu Anton Roman)

Plăcinta mahalalei bucureștene de altădată-meseriași, coafeze, studenți săraci, fete de măritat fără zestre, căruțași, ospătărițe, câte-un profesoraș sau un „catindat“ pe la primărie, casnice, sămsări de chitimii, hartogari, casierițe, negustori mărunți, infirmiere, șuti cu ștaif, cheferisti. O mulțime între două lumi, nici tu țigănime soioasă, dar nici high life cu bănet la bancă și vacanțe la Paris. Jinduiau îngrozitor, cât țineau ziua și viața, privind pozele din „Realitatea ilustrata“si pălăriile albe ale Greței Garbo de la grădină de vară „Colorado“. Ca niște erzatz-uri, cântau și trăiau sordide romanțe de amor. Printre glastrele cu flori de mușcată și printre perdelele cuviincioase de zorele se țeseau, în lipsă de orice altceva mai bun, adultere vulgare și mediocre, iubiri rătăcite.

Duminica, tot familionul se ducea card sa se uite la lumea de pe Calea Victoriei, ca la cinema, apoi se-ntorcea la masa de pranz, la o placinta calda cu mere, barfind ce vazusera „in centru“ si citisera prin reviste, balacarindu-si visurile inaccesibile. imbatraneau, se-ngrasau, visele se resemnau, se uscau, le ramanea placinta, parfumata, frageda, devotata ca o imortela.

Femeile fac tot felul de copturi, mai ales placinte, pe care le impartesc mai ales saracilor de pomana (Mosii de Florii, nota mea), ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul, care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea. (Marian)

Ingrediente

Aluat:
1 pachet si jumatate de unt
250 ml smantana
1 ceasca mare de faina - 300-350 g
2 linguri zahar

Umplutura:
1,5 kg mere
3 linguri unt
2 linguri bune zahar
100 g stafide
2 plicuri zahar vanilat

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.