Duminica, tot familionul se ducea card sa se uite la lumea de pe Calea Victoriei, ca la cinema, apoi se-ntorcea la masa de pranz, la o placinta calda cu mere, barfind ce vazusera „in centru“ si citisera prin reviste, balacarindu-si visurile inaccesibile. imbatraneau, se-ngrasau, visele se resemnau, se uscau, le ramanea placinta, parfumata, frageda, devotata ca o imortela.
Femeile fac tot felul de copturi, mai ales placinte, pe care le impartesc mai ales saracilor de pomana (Mosii de Florii, nota mea), ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul, care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea. (Marian)
Ingrediente
Aluat:
1 pachet si jumatate de unt
250 ml smantana
1 ceasca mare de faina - 300-350 g
2 linguri zahar
Umplutura:
1,5 kg mere
3 linguri unt
2 linguri bune zahar
100 g stafide
2 plicuri zahar vanilat