Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de mațe de morun (rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe vremea negustorilor grecotei adunați la gurile Dunării, haholilor din Sf. Gheorghe-Deltă nu le rămânea mare lucru dintr-un morun sau un nisetru. Cherhanagiul cumpăra tot, cu bani grei, și caviarul și carnea fină a sturionului. Foștii cazaci se mulțumeau-cine ar fi rezistat sacilor de bani ce se vânturau la o licitație?!-cu măruntaiele și capul, pe care știau însă atât de bine să le pregătească, încât și azi, o ciorbă de mațe de morun sau un „proboi“ sunt preferabile oricărei alte bucăți din marea relicvă biologică care e sturionul.

22 Septembrie 2017, 10:50


In fond, daca ciorba de burta face deliciul orientalilor si cel putin a unei jumatati din romani, de ce o ciorba de burta de morun sa nu fie regalul haholilor Deltei Dunarii, al celor ce au fost candva stapanii Caspicei si ai fluviilor Rusiei, cazacii?

Asa ca singura bautura care sta in dreptul ei pe masa de lemn din curtea familiilor Sidorencu si Sevastian, prietenii mei, e vodca!

Ingrediente

2 cepe
500 g rosii
2 morcovi
1 kg cartofi
maruntaiele de la nisetru sau morun
(cateva chile bune)
sare, piper, otet, verdeata (leustean,
patrunjel)
1 cap de nisetru sau morun (3-4 kg)
1 bucata de carne din magnificul peste
(altfel se amareste)

Citeste continuarea retetei pe Bucataria lui Radu.

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?