Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de suflet. De la „crudivorism” la „raw vegan”

Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe care îl trăim, se înşeală amarnic. Ea nu este decât o altă faţă a "crudivorismului", a cărui definiţie a fost dată în urmă cu aproape un secol de Duca Enrico Alliata di Salaparuta, un bine-aşezat nobil sicilian (cu relaţii la toate marile Curţi ale Europei), care făcuse o pasiune pentru ştiinţa alimentaţiei şi alimentaţia ştiinţifică.

10 Februarie 2015, 10:20

El era, între altele, proprietarul podgoriei Casteldaccia, unde se produce superbul vin Corvo al Siciliei, şi al uneia dintre cele mai cunoscute "cantine" (crame) din Marsala sudului sicilian: "Florio". În paranteză fie spus, crama păstrează şi azi un butoi cu semnătura lui Garibaldi (pe care mi-am odihnit şi eu mâna într-o primăvară siciliană), iar legenda zice că, la 11 mai 1860, Cei O Mie, debarcând la Marsala, n-au pornit mai departe înainte de a bea din vinul întăritor şi de a-şi face serioase provizii.

Dar mă îndepărtez de la subiect. "Cucina vegetariana e crudismo vegetale", cartea de bucate a lui Duca Enrico Alliata di Salaparuta, cu cele 1030 de reţete ale ei (multe culese din bucătăria ţăranului sicilian) nu este decât avangarda valului de cărţi cu reţete vegetariene, vegane şi raw-vegan care apar de la o vreme, pe toate continentele planetei.

Nu puteam lipsi nici noi, românii, de pe lista aceasta a susţinătorilor "crudivorismului". Îmi amintesc acum doar întâlnirea, cu câţiva ani în urmă, la Piatra Neamţ, cu Elena Niţă Ibrian, o "veterană" a gastronomiei vegane de pe la noi, şi cum mă îmbia să degust amestecurile ei de seminţe germinate şi flori proaspete...
Ei, dar toate acestea sunt (deja) istorie!

Prezentul gastronomiei raw vegan se numeşte... Ligia Pop. Tânără, dinamică, încrezătoare, îşi împarte interesul şi afecţiunea între gastronomie şi muzică. Este "raw food chef" şi gazdă a unui show culinar tv online - "Ligia's Kitchen" – şi profesoară de pian (a absolvit Universitatea "George Enescu" din Iaşi); organizează expoziţii raw food, susţine demonstraţii culinare şi ascultă cu plăcere muzică clasică. A scris mai multe cărţi de bucate, dar e în acelaşi timp şi autoarea unei metode inovative de pian, "Paşi în lumea muzicii".

"Reţete vegane fără foc" a cucerit piaţa de carte de profil, ajungând deja la a patra ediţie (aceasta de acum, de la Editura Curtea Veche). Celelalte două cărţi ale ei - "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi" şi "Germeni şi Vlăstari: surse de sănătate şi energie" - îi completează conceptul şi filosofia gastronomică. Filosofia şi fiziologia gustului.

"Reţete vegane fără foc" nu încearcă să te convertească pe tine, cititorul carnivor, la o religie exclusivă a crudivorismului vegetarian. Dar îţi arată ce avantaje uriaşe ai îmbunătăţindu-ţi, echilibrându-ţi stilul de alimentaţie. "Ceea ce vă propun este simplu", scrie autoarea, într-o "Motivaţie pentru o alimentaţie raw vegană". "Încercaţi să-i adăugaţi mâncării obişnuite cantităţi mai mici sau mai mari de crudităţi, folosind reţetele din această carte, care se pregătesc doar cu ingrediente vegane crude. De multe ori când vorbim de alimentaţia raw vegană, termen tradus ca "alimentaţia vegană fără foc", ne gândim imediat doar la salate, la sucul de morcovi, mere şi cam atât. În această carte se află 80 de reţete vegane fără foc, gustoase şi pline de savoare, care vă vor delecta simţurile şi vă vor demonstra că există combinaţii simple şi uimitoare".

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua