-

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic 'Hai la masă!', ce are loc sâmbătă şi duminică în Piaţa Mică din Sibiu.

Potrivit organizatorilor, toate reţetele au fost culese din zona Sibiului, din casele oamenilor în vârstă de la ţară, de la 'bunicuţe care încă mai pregătesc pentru nepoţi mâncare autentică tradiţională', cu materie primă produsă în propriile gospodării.

'Anul acesta am ales pentru cei care s-au obişnuit deja cu acest festival, dar şi pentru cei pentru care festivalul constituie o noutate, câteva reţete vechi, autentice din zona Sibiului, preparate într-o manieră tradiţională, având la bază ingrediente din zona noastră. Am să nominalizez câteva dintre preparatele care vor face cu siguranţă deliciul participanţilor, şi anume ciorba de fasole cu ciolan afumat, supa de vişine cu smântână servită rece, berbecuţ haiducesc îngropat în jar cu legume, păstrăv la plită cu mămăliguţă şi mujdei, tocană de vită Angus la ceaun, iar pentru desert am pregătit două preparate care se regăsesc foarte greu sau aproape deloc în restaurante: lapte de pasăre după o reţetă tradiţională şi vuţe cu nucă şi zahăr pudră', a menţionat preşedintele Asociaţiei E-Xplorator, Ioana Curta.

Cei patru bucătari sibieni care vor reinterpreta într-o manieră proprie patru dintre preparate sunt Ghiţă Andreica, care va găti pulpa de vită Angus, Marius Muntean, care va pregăti berbecuţul, Manuel Betto Pecori, care va prepara desertul, şi Marius Rafa, care va prepara păstrăvii.

Evenimentului gastronomic 'Hai la masă! Reţete demult uitate, reţete redescoperite!' este un proiect realizat de Asociaţia E-Xplorator, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

AGERPRES

foto: http://sibiu100.ro