-

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva

Un gulaş preparat după o reţetă veche din anul 1600 va fi unul dintre punctele de interes ale Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara.

Evenimentul se desfă?oară în perioada 22-30 septembrie în mai multe localităţi hunedorene în care trăieşte o comunitate maghiară mai însemnată. Anul acesta, "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara marchează şi împlinirea a 575 de ani de la naşterea celui mai cunoscut rege al Ungariei - Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, manifestările desfăşurându-se sub sloganul "Matyas Rex -acasă".

"Îi aşteptăm pe toţi locuitorii judeţului să petreacă împreună cu noi. De exemplu, pot să menţionez că, în Deva, vor fi şapte ceaune cu gulaş de arome şi reţete diferite, tradiţionale. Chiar am promisiunea că una dintre reţete va fi din anii 1600 - 1700, ca pe vremea lui Matyas Rex", a spus organizatorul principal al manifestării, profesorul Kocsis Attila. "Zilele Maghiare" încep duminică în Piața Cetății din Deva cu un târg al meșteșugarilor, dansuri populare și medievale. Tot atunci va fi un atelier de gastronomie în care vor fi preparate gulaș la ceaun, plăcinte și cozonac secuiesc. Seara vor concerta trupele Titan și Brody Janos din Ungaria. Manifestările vor continua duminică, după un desfăşurător similar, în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara şi la Orăştie.

Pe parcursul săptămânii viitoare vor mai avea loc la Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Brad, Cristur şi Călan concerte, spectacole de teatru, expoziţii, prezentări de carte, o caravană a filmelor, toate având ca scop promovarea relaţiilor interetnice în comunităţile locale şi a dialogului intercultural. "Zilele Maghiare" din judeţul Hunedoara se vor încheia duminică, 30 septembrie, cu acţiuni culturale la Deva, Lupeni, Brad şi Petroşani.

RADOR

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă