-

Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate și etichetate

Fiecare borcan este aşezat cu grijă, etichetat şi pregătit pentru sezonul rece. Călugării se îngrijesc toată toamna pentru ca nimic să nu lipsească din cămară.

Părintele Efrem, în vârstă de 35 de ani, este de 18 ani bucătarul mănăstirii Dervent, judeţul Constanţa.

Acesta a absolvit Facultatea de Arte Plastice, iar în timpul liber, atât cât îi mai rămâne, pictează, pictura fiind marea sa pasiune. A învăţat să citească în chirilică pentru a desluşi tainele cărţilor vechi bisericeşti. Însă, marea sa ascultare este să le ofere zi de zi călugărilor şi pelerinilor mâncare.

Părintele Efrem nu are o situaţie a numărului de borcane, dar ştie că, de exemplu, „câte zile are anul, atâtea borcane (de 5 litri) cu bulion şi zarzavat trebuie să fie. Chiar mai multe, cât să mai bucurăm şi alte suflete”, mărturiseşte părintele.

Aşa se face că în cămara de la Dervent sunt puse 600 de kilograme de zarzavat pentru ciorbe şi 500 de kilograme de bulion. „Eu măsor în kilograme şi îmi dau seama cât am nevoie pentru iarnă”, adaugă bucătarul.

Mănăstirea Dervent este locul unde pasul oricărui pelerin pătruns pe tărâmurile Dobrogei trebuie să ajungă. Situată la 120 de kilometri distanţă de municipiul Constanţa, pe DN 3, în apropierea localităţii Ostrov, mănăstirea se înalţă impunătoare peste toată valea Bugeacului, putând fi zărită chiar şi de pe Dunăre.

Istoria aşezământului monahal începe încă din secolul IX când aici era ridicat doar un mic schit de călugări.

Acum, Derventul adăposteşte crucile de piatră, făcătoare de minuni, cum spun mărturiile adunate de călugări de la creştinii care şi-au găsit vindecarea prin rugăciune şi evlavie la aceste cruci izvorâte din pământ.ț

Mănăstirea mai adăposteşte şi Izvorul cu apă tămăduitoare care, la fel ca şi crucile de piatră, alină suferinţele credincioşilor care beau apă de la el.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: adevarul.ro