-

România nu are niciun sortiment de brânză în top 78 mondial

Cei mai buni la acest capitol sunt norvegienii, spaniolii, francezii şi englezii. În top se mai situează producătorii din Italia sau din Statele Unite ale Americii.

Timp de mai mult de trei decenii, premiile World Cheese Awards, reunesc cele mai gustoase branduri de brânzeturi din lume, comercianţii cu amănuntul, cumpărătorii şi consumatorii.

Ediţia din 2018 a avut loc în noiembrie, în Bergen, Norvegia.

3.472 de sortimente de brânză din toate colţurile lumii au fost testate de un grup internaţional format din 230 de experţi din 29 de ţări, potrivit abc.es.

România a avut un singur sortiment în concurs, intitulat „Fermented sheep cheese Tierra de Valcea medium maturation“, care a fost premiat cu bronz la una dintre cele peste 100 de secţiuni ale concursului.

Câştigătorul absolut a celei de-a 31- ediţii a World Cheese Awards a fost un produs norvegian numit „Fanaost”.

Spaniolii au numai puţin de 15 sortimente în top 78.

Campionul Suprem - Fanaost, Ostegården, Fana, Norvegia - inventată de doar 15 luni, această brânză de tip Gouda are o textură cristalină, dulceaţă delicată şi finisaj lung.

Brânza norvegiană, Fanaost, nu a trebuit să „călătorească” departe pentru a fi numită cea mai bună din lume în timpul Premiilor World Cheese Awards pentru că evenimentul a avut loc chiar în Bergen, Norvegia.

Nu este prima dată când brânzeturile norvegiene se clasează atât de sus în acest clasament atât de râvnit de producătorii locali.

În timpul Cupei Mondiale, în 2016, producătorul local Tingvollost a câştigat medalia de aur cu o brânză albastră.

În 2017 Cornish Kern, o brânză tare, din lapte de vacă, din sud-vestul Angliei a fost aleasă cea mai bună din lume de către un juriu alcătuit din jurnalişti, producători şi alţi experţi.

Specialitatea este produsă de Lynher Dairies, este maturată 16 luni şi este derivată din Gouda. A fost descrisă de specialişti ca fiind untoasă, cu note de caramel şi o savoare profundă.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto : adevarul.ro