Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale

Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de venirea Crăciunului, se sacrifică porcul îngrășat, iar din el se prepară bucatele specifice: cârnați, caltaboși, slănina afumată, tobă, jambon, gușă papricată.

20 Decembrie 2018, 08:50

De regulă, preparatele se afumă în afumătoare speciale la fum de rumeguș uscat de fag, insă mai demult, carnea de porc se afuma in podul casei, unde se făcea câte o ieșire din hornul casei special pentru a se afuma preparatele de carne.

Se puneau bucatele pe o rudă de lemn și se păstrau o iarnă întreagă în pod, desigur, temperaturile nu urcau peste zero grade doar înspre primăvară.

De Crăciun se prepară de regulă mâncăruri tradiționale specifice zonei , diferite feluri de preparate din carne de porc, sarmale cu varză murată și ciolan afumat, cozonaci de casă cu nucă și mac, piftii, friptură din carne puțin afumată de porc, ciorbă de perișoare, cârnați afumați fierți și rumeniți, brânzoici și cornulețe cu magiun de prune și mai nou, diferite prăjituri care au la baza produsele naturale: ouă de casă, lapte proaspăt, smântână, unt de casă, miere, nucă.

Desi colindătorii așteptați nu vor putea mânca tot ce li se va pune pe masă totul trebuie să fie cat mai gustos și mai arătos, căci gazda trebuie să- și impresioneze musafirii.

Acest aspect al mesei „cu de toate” are o semnificație clară, o sărbătoarea atât de mare precum Crăciunul, trebuie să-i găsească pe săteni cu belșug pe mese, cu bucurie în suflet și cu multă voie bună.

Nu lipsesc niciodată de pe mese diversele murături, gogosarii, castraveții murați, conopida, varza murată, dar nici salata de vinete, salata de boeuf, salata de sfeclă roșie, dar și tot felul de băuturi, de la vin până la țuica fiartă cu săcăre.

Sursa: Viorel Grosu

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu