Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale

Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de venirea Crăciunului, se sacrifică porcul îngrășat, iar din el se prepară bucatele specifice: cârnați, caltaboși, slănina afumată, tobă, jambon, gușă papricată.

20 Decembrie 2018, 08:50

De regulă, preparatele se afumă în afumătoare speciale la fum de rumeguș uscat de fag, insă mai demult, carnea de porc se afuma in podul casei, unde se făcea câte o ieșire din hornul casei special pentru a se afuma preparatele de carne.

Se puneau bucatele pe o rudă de lemn și se păstrau o iarnă întreagă în pod, desigur, temperaturile nu urcau peste zero grade doar înspre primăvară.

De Crăciun se prepară de regulă mâncăruri tradiționale specifice zonei , diferite feluri de preparate din carne de porc, sarmale cu varză murată și ciolan afumat, cozonaci de casă cu nucă și mac, piftii, friptură din carne puțin afumată de porc, ciorbă de perișoare, cârnați afumați fierți și rumeniți, brânzoici și cornulețe cu magiun de prune și mai nou, diferite prăjituri care au la baza produsele naturale: ouă de casă, lapte proaspăt, smântână, unt de casă, miere, nucă.

Desi colindătorii așteptați nu vor putea mânca tot ce li se va pune pe masă totul trebuie să fie cat mai gustos și mai arătos, căci gazda trebuie să- și impresioneze musafirii.

Acest aspect al mesei „cu de toate” are o semnificație clară, o sărbătoarea atât de mare precum Crăciunul, trebuie să-i găsească pe săteni cu belșug pe mese, cu bucurie în suflet și cu multă voie bună.

Nu lipsesc niciodată de pe mese diversele murături, gogosarii, castraveții murați, conopida, varza murată, dar nici salata de vinete, salata de boeuf, salata de sfeclă roșie, dar și tot felul de băuturi, de la vin până la țuica fiartă cu săcăre.

Sursa: Viorel Grosu

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete