Ascultă Radio Antena Satelor Live

4 metode de a găti corect și sănătos alimentele

De fapt, tehnicile sanatoase de gatit nu sunt nicidecum dificile, nu ne cer un efort conside­rabil si, cu siguranta, folosindu-le vom avea posibilitatea sa ne tinem in frau greutatea.

24 Aprilie 2015, 07:35

Atunci cand tocmai am pierdut una dintre bataliile duse pe frontul alimentatiei sanatoase (dar nu razboiul!), prima "scuza" care ne vine in minte este faptul ca nu avem destul timp pentru a gati corect. Preferam, in consecinta, sa ne potolim foamea cu o punga de chipsuri sau un produs fast-food, amanand sine die momentul cand vom intra in bucatarie si vom gati "ca la carte".

Dar sa facem o trecere in revista a celor mai sanatoase tehnici de gatit:

1. GATITUL LA ABURI.

Este cu certitudine cea mai sanatoasa si totodata cea mai simpla tehnica de gatit. Daca nu aveti la indemana un steamer profesional, atunci e suficient sa folositi o oala mare cu aburi deasupra careia asezati o strecuratoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneti legu­me­le, carnea, pestele (chiar si aluaturile pot fi ga­tite astfel) in strecuratoare, in vreme ce apa fier­be dedesubt. Gatitul la aburi prezerva toate substan­tele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mancarii preparate astfel, puteti adauga in apa care fierbe condimentele care va plac.

2. POSAREA.

Este o metoda de preparare speci­fica pen­tru alimente care au de la natura o textura moa­le, precum pestele, carnea de pui, fructele si ouale. Alimentele se pregatesc in apa calda, vasul fiind tinut pe foc mic, astfel incat lichidul sa nu atinga temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor "blansa"). Atunci cand se poseaza oua (ochiuri romanesti, fierte in apa, de exemplu), trebuie adaugate in lichid si cateva picaturi de otet. Posarea este o modalitate de a adauga in meniul nostru o cantitate suficienta de proteine sanatoase.
In tigaie sau pe gratar

3. PRAJIREA.

Este si aceasta o metoda sanatoasa de gatit, cu o conditie: sa folositi doar foarte-foarte putin ulei. Este de preferat uleiul de palmier sau untul (ultimele cercetari proband ca acesta e mai sanatos decat uleiul de floarea-soarelui dublu rafinat), dar si uleiul de susan, de orez sau de struguri. Se pun cateva picaturi in tigaie, iar legumele prajite in aceste conditii isi vor pastra toate substantele nutritive, textura si culoarea. Carnea prajita dupa aceasta metoda trebuie taiata in fasii subtiri; asa se economiseste timp, deoarece carnea se coace mai repede. Un sfat: pentru ca, totusi, ­cantitatea de ulei este minima, e recomandat ca alimentele sa fie stropite din cand in cand cu apa, ca sa nu se arda.
Grillul (sau gratarul). Este o tehnica de preparare prin care se sporesc aromele si textura hranei. Este o metoda destul de rapida de gatit, caldura uscata provenind de la grill (indiferent daca este orizontal sau vertical) asigurand formarea unei cruste, in interiorul careia alimentele isi pastreaza suculenta.

4. COACEREA.

Este o tehnica excelenta pentru mancaruri din fructe de mare, pasari de curte, bucati mari de carne. Este recomandat sa se foloseasca ­adaosuri de genul: marinade, suc de lamaie, iaurt sau miere. Alimentele ­­tre­buie sa fie asezate pe un grilaj, cu o tava dedesubt, in care sa se adune grasimile care picura din alimente. De asemenea, e bine sa se coaca ­separat legumele si separat carnea, ­pentru a pastra intacte proprietatile nutritive ale alimentelor.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată