-

Un tramvai numit dorință și... o carte de bucate

Scris de

Organizatorii “Tennessee Williams New Orleans Literary Festival” au renunțat la toate manifestările ediției cu numărul 35, care ar trebui să aibă loc în 2020. Cursuri și evenimente teatrale, expoziții, serate literare, dineuri și cocktailuri...

Mie-mi lipsește doar tramvaiul... care să mă ducă în America, mai ales că - “wow!” - la una dintre edițiile trecute, unul dintre evenimentele anunțate era (re)lansarea unei cărți de bucate, “Dinner With Tennessee Williams”, care a crescut, ca un aluat de pâine, din dragostea unui oraș pentru un scriitor.

Dacă acum un deceniu New Orleans era răvășit de furtuna tropicală Lee, căreia nu i-ar face față nici Stanley Kowalski (interpretat magistral, acum exact 70 de ani, de Marlon Brando), acum pandemia e mai grea decât orice uragan.

Îmi doresc ca după furtună să se arate soarele (și la New Orleans) și, chiar dacă nu am 500 de dolari pentru “all-pass”-ul VIP (și nici banii de drum până-n America și celelalte), tot mi-aș dori să fiu acolo la următoarea ediție.

Și fiindcă am amintit de cartea de bucate, iată câteva detalii. A fost scrisă de trei pasionați ai bucătăritului... și-ai lui Tennessee Williams. Greg Picolo e un chef local, cu renume în Louisiana și în State, care a gătit, inspirat de dramaturgia lui T.W., la ultimele unsprezece ediții ale festivalului de literatură. “Mi-a fost de multe ori alături, când găteam, îi simțeam răsuflarea în spate. E ca și cum mi-ar fi șoptit la ureche rețetele, iar eu nu am făcut decât să le pun în practică”, spune el, ca să ne convingă că spiritul dramaturgului plutește în aburii bucatelor de pe plită. Troy Gilbert – cel de-al doilea co-autor – a mai scris și alte cărți de bucate; lui i-a revenit sarcina să stilizeze textul (și, uneori, să creeze rețete). Kenneth Holditch este doctor în literatură, expert în dramaturgia lui Tennessee Williams și a fost consultantul cărții, punând în relație rețeta cu textul literar. Nu vă pot da o rețetă, acum, dar un pont “T.W.” vă vând: cotletul de porc ar putea ieși genial dacă l-ați găti înăbușit într-un sos pe bază de cola, Bourbon, melasă, ulei de măsline, sos de soia și suc de mere verzi, condimentat cu ceapă, usturoi tocat, cimbru, rozmarin, sos Tabasco, sare și piper.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay