-

Festivalul Smochinelor de la Sviniţa se mută în mediul online

Primarul localităţii mehedinţene, Nicolae Curici, spune că la ediţia de anul acesta, din cauza pandemiei, evenimentul va fi doar de factură locală şi fără vizitatori.

Conform acestuia, tradiţionalul festival al smochinelor va avea loc în acest sfârşit de săptămână, în zilele de 29 şi 30 august. Poate puţini ştiu că Sviniţa este cunoscută atât în România, cât şi în Europa, ca o zonă unde anual în gospodăriile sătenilor rodesc peste 5.000 de smochini, aduşi în urmă cu 500 de ani pe insula Ada-Kaleh.
Sviniţa - tărâmul smochinelor este o zonă unică în România şi în Europa. Nu mai există aşa ceva. Aici smochinii cresc precum corcoduşii în Oltenia. Fiecare localnic are smochini roditori, şi face dulceaţă, ţuică şi alte produse. Primăria a plantat 1.000 de smochini printr-un proiect NATO de 70.000 de dolari. Clima de aici este cu influenţă mediteraneană, care prieşte arbuştilor roditori. Ca urmare a demersurilor primarului Nicolae Curici, dulceaţa de smochine de Sviniţa a fost înregistrată la OSIM şi acum e marcă înregistrată, la fel ca magiunul de Topoloveni.

RADOR
Foto: Pixabay