-

Trei recorduri mondiale obţinute de Cotnari, publicate pe site-ul oficial al Academiei Recordurilor Mondiale

Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, inclusiv din Romania, a publicat pe site-ul oficial trei recorduri mondiale obţinute de compania Cotnari SA, informează un comunicat al companiei.

Astfel, vinul "Grasa de Cotnari" al României, un soi de vin românesc asociat regiunii vitivinicole Cotnari, din judeţul Iaşi (regiunea istorică a Moldovei), unde a fost cultivat încă de la stăpânirea prinţului Ştefan cel Mare (1457-1504), a câştigat 144 de medalii de aur şi 61 de argint în competiţiile internaţionale doar în ultimii 10 ani, stabilind astfel recordul mondial pentru cel mai premiat vin, conform World Record Academy.

Grasa de Cotnari, vin dulce de stafide, este considerat o "bijuterie a vinificaţiei româneşti", experţii susţinând că "secretul acestui vin stă în recoltarea târzie a strugurilor, atunci când conţinutul de zahăr este la vârf de concentrare, în principal datorită proliferării a putregaiului nobil".

"Grasa de Cotnari este soiul standard al podgoriei Cotnari. Unic în lume, de peste zece ani este cel mai bine vândut vin din România. În pahar dezvoltă o aromă complexă, cuceritoare, de caise uscate, de ceară de albine, cu note distincte de stafide, subliniate de contribuţia mucegaiului nobil. Gustul complet este dominat de sâmburi de nuci şi gem de stafide, cu o nuanţă uşoară de migdale dulci", explică somelierul Sergiu Nedelea.

De asemenea, Crama Cotnari (Cotnari SA), a câştigat, în ultimii 10 ani, nu mai puţin de 588 de medalii, la concursurile internaţionale de vin, dintre care 322 medalii de aur şi 266 de argint, medalii pentru vinurile lor prezentate în competiţii, stabilind astfel recordul mondial pentru cea mai premiată cramă.

Portofoliul cramei Cotnari include următoarele game de vinuri: Seasons Cotnari, Classic, Cotnari, Yellow Label, Selections, Spirit Wine şi Wine Library. Plantaţia este formată din soiurile Grasă de Cotnari (510 ha), Tămâioasă românească (460 ha), Fetească albă (220 ha) şi Frâncuşă (210 ha).

"Vinurile Cotnari au calităţi excepţionale obţinute prin limitarea producţiei medii de struguri la un hectar la doar 70-80% comparativ cu alte podgorii din România sau din ţările viticole. ompania Cotnari are câteva avantaje majore: istorie, tradiţie, două soiuri locale de vie - Grasa de Cotnari şi Frâncuşa - zona cultivată de viţă de vie, terroirul, tehnologia modernă, specialiştii. Toate acestea ne separă de restul competiţiei şi ne fac să spunem că nimeni nu este uşor să concureze cu noi ", spune Constantin Deleanu, preşedintele companiei Cotnary.

Nu în ultimul rând, pentru a promova noua gama de produse spumante, crama Cotnari a organizat o luptă cu vinuri spumante la care au participat 135 de studenţi din Centrul Universitar Iaşi, stabilind astfel recordul mondial pentru cea mai mare luptă de şampanie / vin spumant, conform World Record Academy. 'Marea luptă' a avut loc între cele două noi soiuri de vin spumant din gama Zaz şi Selections din Cramele Cotnari.

"Este un eveniment foarte important pentru noi, deoarece vrem să lansăm astăzi două vinuri spumante din gama Selection, şi anume Frâncuşă, vin spumant alb, şi Fetească Neagră, vin spumant roz", a subliniat Andy Felix Jităreanu, reprezentant de marketing Cotnari.

Recordurile companiei Cotnari au fost publicate pe site-ul oficial, https://www.worldrecordacademy.org/.

Academia Recorduilor Mondiale (World Record Academy, https://www.worldrecordacademy.org), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, inclusiv din Romania. A publicat peste 150 de recorduri româneşti, majoritatea fiind recunoscute pentru prima dată de către Academie: Nadia Comăneci, primul 10 din istoria gimnasticii; Helmut Duckadam, 4 lovituri de la 11 metri consecutive apărate; Octavian Belu, cel mai de succes antrenor din lume; Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală; Cleopatra Stratan, cea mai de succes tânără artistă; Ilie Dobre, cel mai de succes comentator sportiv de radio; Crina Coco Popescu, cea mai de succes tânără alpinistă; Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă; Luceafărul, de Mihai Eminescu, cel mai lung poem de dragoste; Cel mai lung meci de baschet: Sibiu; Cea mai lungă scrisoare către Moş Crăciun: copiii din Braşov; Cristina Neagu, prima jucătoare de handbal care a câştigat de trei ori titlul de Jucătoarea Anului; Constantina Diţă, cea mai în vârstă câştigătoare a maratonului olimpic.

În cadrul proiectului "România: 100 de recorduri emblematice", Academia Recordurilor Mondiale continua publicarea recordurilor româneşti "iconice" - realizări excepţionale româneşti din toate domeniile.

Sursa: AGERPRES