5 garnituri pe care să nu le comanzi niciodată la restaurant
Pentru a rămâne sănătos și a-ți asigura o bătrânețe mai senină, dieta este unul dintre punctele cheie și factorii majori. În rubricile presei americane „Eat this, Not that”, bucătarii restaurantelor au întocmit și o listă cu garnituri care nu ar trebui să fie comandate niciodată la masă pentru a-și permite o masă sănătoasă și echilibrată.
13 Februarie 2023, 16:29
În timp ce aproape jumătate dintre francezi sunt supraponderali sau obezi, obiceiurile și comportamentele alimentare reprezintă adevărate probleme de sănătate publică pentru autoritățile din domeniul sănătății. Într-adevăr, alimentația este unul dintre factorii majori care promovează sănătatea, bunăstarea și îmbătrânirea bună, urmând câteva principii majore dezvoltate de specialiștii în domeniu.
„Legăturile dintre nutriție și sănătate sunt din ce în ce mai cunoscute, iar riscul de a dezvolta multe boli – cancer, boli cardiovasculare, obezitate sau chiar diabet de tip 2 – poate fi redus prin respectarea recomandărilor naționale de nutriție”, indică specialiștii de la Institutul Național. de Sănătate și Cercetare Medicală.
A mânca bine: un echilibru între nevoile nutriționale și beneficiile pentru sănătate
Experții în nutriție tot o spun: pentru a asigura o dietă sănătoasă și echilibrată, necesară și benefică pentru corp și minte, este esențial să variezi plăcerile alegând alimente din diferite grupe de alimente. Legume și fructe, produse lactate, carne și pește, produse din cereale... Aceste grupe nutriționale permit organismului să-și permită doza de carbohidrați, lipide, vitamine și proteine de care are nevoie zilnic pentru a unge mașina și a funcționa corect întregul mecanism.
Obiectivul principal este deci asigurarea dozei zilnice de nutrienti, dar si evitarea deficientelor, care pot avea consecinte mai mult sau mai putin grave asupra functionarii organismului. Pentru a face acest lucru, trebuie respectate mai multe reguli, precum favorizarea alimentelor proaspete, locale și de bună calitate, monitorizarea cantităților acestora în farfurie, găsirea echilibrului între lăcomie și aroma unui preparat care ne place și aportul acestuia de zaharuri, sare. și nutrienți. Pe scurt, „a mânca bine” poate fi perceput ca o adevărată bătaie de cap, în timp ce este doar o succesiune de reguli de cunoscut și aplicat în viața de zi cu zi.
O dietă echilibrată în restaurant, se poate?
Mesele și cinele în restaurante sunt, în general, asociate cu momente de plăcere, unde lăcomia capătă sensul său deplin. Cu toate acestea, bistrourile, estaminetele și alte locuri de luat masa nu au neapărat evaluări bune în rândul celor care acordă o atenție deosebită greutății și sănătății lor. Specialistii nu omit insa sa o afirme: restaurantul nu te ingrasa, preparatele pe care alegi sa le comanzi sunt cele care au grija de el. Deci, este posibil să comanzi mese sănătoase și echilibrate la restaurant? Răspunsul este un mare da!
Pentru a face acest lucru, presa americană Eat this, Not that, bucătarii restaurantelor au întocmit o listă de garnituri la care nu ar trebui să cedeze.
1) Pâine
Pâinea este unul dintre acompaniamentele esențiale în restaurante. Adusă gratuit în majoritatea locurilor de mâncare, pâinea poate servi și ca garnitură singură. Pâine cu usturoi, chiflă de carne, pâine cu brânză… tentațiile sunt mari și, mai presus de toate, variate. Specialiştii subliniază însă că pâinea tinde să umple rapid stomacul şi să se sature. În plus, foarte adesea bogată în gluten, pâinea poate fi greu de digerat și poate favoriza balonarea.
2) Sparanghel
Sărac în calorii și bogat în vitamine, sparanghelul poate fi acompaniamentul ideal de ales la restaurant. Cu toate acestea, trebuie să știți că nu se consumă tot timpul anului, ci doar primăvara. Vorbind pentru Eat this, Not that, bucătarul și profesoara de arte culinare de la Ecole Auguste Escoffier, Sarah Gunderson, a spus că sparanghelul poate deveni cu ușurință sprins sau poate fi servit prea fiert, ceea ce nu ar strica experiența culinară. În plus, sparanghelul supraconsumat poate duce la consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi pietre la rinichi.
3) Cartofi prăjiți
Oferiți în majoritatea restaurantelor, cartofii prăjiți acoperiți cu brânză sau alt sos gourmet sunt o adevărată tentație. Cu toate acestea, „de ce să eclipsați un fel principal delicios și hrănitor, cu o doză de prăjit, udat în brânză, slănină, smântână sau chili?”, a întrebat proprietarul restaurantului John Simmons, în barurile din Las Vegas. „Cartofii prăjiți cu vârf sunt dăunătoare pentru inimă, corp, minte și suflet”, a adăugat el.
4) Piure de cartofi
Pentru Sean Ferraro, proprietarul unui restaurant din Florida, SUA, piureul de cartofi ar trebui evitat în restaurante. Motivul ? Potrivit specialistului, sunt foarte rar preparate în casă și, prin urmare, sunt mai puțin hrănitoare și echilibrate decât un piure de casă.
5) Supă de casă
Pentru bucătarul de nutriție pentru sănătate Susan Irby, „Multe restaurante folosesc ingrediente expirate și nu neapărat proaspete în supe pentru a consuma orice alimente care se apropie de sfârșitul termenului de valabilitate. Chiar dacă întrebați dacă supa a fost făcută în casă, este posibil să nu obțineți o idee clară. și răspuns corect. De asemenea, dacă supa zilei este aceeași cu cea din ziua precedentă, este un indiciu clar că nu este chiar proaspătă” .