Alimentele ecologice sunt produse care au fost obţinute fără utilizarea substanţelor chimice sintetice
Alimentele ecologice sau organice nu au fost expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit, susţin specialiştii.
12 Iunie 2015, 09:03
Potrivit acestora, pentru a se considera organică, producţia agricolă sau zootehnică trebuie să se desfăşoare conform principiilor ecologice, timp de minimum 3 ani.
'Producţia de legume, fructe şi carne organice nu foloseşte substanţe chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca şi cea obişnuită. Spre exemplu, mărul cultivat în mod convenţional conţine în jur de 30 de substanţe artificiale, concentrate în coajă, chiar şi după spălare.
Produsele organice conţin cu cel puţin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime şi fitoelemente comparativ cu cele convenţionale. Cromul este un micronutrient deficitar în dieta modernă şi se află mai concentrat cu 78% în alimentele ecologice.
Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejează de radicalii liberi şi are un nivel de concentrare în alimentele organice mai mare cu 400% faţă de cele convenţionale. Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare în alimentele ecologice. Litiul, folosit în tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat în alimentele ecologice şi magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%', a explicat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Ea a precizat că alimentaţia organică este singurul mod practic de evitare şi protest împotriva culturilor şi produselor modificate genetic.