Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)
E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut, un fleac în aparență, și alchimia aceasta uluitoare a bucătăriei își demonstrează puterea și realitatea: totul se schimbă, dar nu nuanțat, ci până la rădăcină, derutant.
08 Februarie 2017, 12:14
Dar daca, la ardeii umpluti traditional, moldovenii cei mai nordici adauga smantana (pai cum altfel?), vin, ceva cimbru, carne afumata, foi de dafin, ce se poate intampla? Va spun eu: intalnirea aparent imposibila dintre paradisurile sigur ireconciliabile ale rafinatei bucatarii provensale, catifelatei gastronomii normande si deliciile elegante ale targurilor moldovenesti.
De o finete desavarsita, carnatia delicata a acestor ardei, gustul lor bogat - compozitie aparent incarcata, dar cu rezultat subtil - ii asaza de-a dreapta marii bucatarii mondiale. Ca sa rupeti gura lumii (cu o imbucatura cu gust stilat), alegeti ardei de o singura culoare, galbeni de preferinta.
Veti obtine o frumoasa montura fauve-ista, galben-rosie, si veti putea pune aceasta mancare pe orice masa, oricat de simandicoasa, cu succes sigur.
Surpriza poate continua, nici nu mai e surpriza, e aventura sa cari vin din Oltenia la Vatra Dornei, dar Negrul Vartos e un vin pe cat de severinean si de necunoscut (azi!) pe atat de ardelean si bun (dintotdeauna). Dupa ce a migrat spre sud, ca o pasare calatoare spre tarile calde, Corbul (tran)silvan a dat de bine si de soarele oltenesc si a dobandit vertebre mai puternice, armonios incarcate.
Mai mult, s-a dedat la fineturi, la mirodenii, la miresme de vanilii... Dar are dichis. Strugurii trebuie lasati sa se rascoaca pe coastele dintre trei paraie - Drancea, Blahnita si Orevita - la rasarit de Vanju Mare, pana imbatranesc si curge miere din ei.
Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu