Ascultă Radio Antena Satelor Live

Balmoș (rețeta lui Radu Anton Roman)

Balmoș, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional românesc, delicios, una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei.

11 Mai 2017, 10:51


Sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana, balmosul exprima ospitalitatea ciobaneasca si ideea de sarbatoare. Se face rar, numai la ocazii.

Se fierbe in multe si diferite laptarii, in functie de obiceiul locului, al stanii sau numai si numai al baciului (daca baciul nu stie gati, il lasa ciobanii si haladuiesc la alte stani).

Pe langa malai, smantana, lapte, brinza, un balmos poate cuprinde si ciuperci, si slanina si carnati afumati, si oua, daca se intampla sa se gaseasca stana mai jos, spre poala padurii, si au magarii cum ajunge si gainile unde dormi fara frica vulpii.

Iar daca mancati balmos inseamna ca ati pornit neinfricat la drum tare anevoios, unde e totusi bine si intelept sa nu pleci singur, ci inarmat cu o glaja de tuica vanoasa de prune bistrite, din Siriu. Sau, de ce nu, daca ajungem la o stana argeseana ori fagaraseana (ca si la stanile din Iezer ori Negoiu e balmosul balmos) cu o damigenuta de vin de mere de Salatruc, zis cidru la mama lui galica - proaspat si piscacios la limba, ce usureaza, racoreste si curata.

Balmos se mai poate chema si mamaliga - cate bordeie atatea vorbe ce zboara ca fluturii - care se fierbe in alte laptarii, mai usoare decat „gros- ciorul“, ca jintita si zerul. Nu-s de lepadat! Din contra, e o alta minunatie, numai si numai a stanei romanesti.

Italienii fac „polenta“ in orice, mai ales in supe, in creme de legume, in ciorbe. De ce nu? Ce poate fi rau intr-o mamaliga (nu prea intarita), fiarta in bulion de rosii sau impanata, ca un minestrone, cu bucatele de slanina afumata, branza, omleta, zarzavaturi?

Asa ca nu e cu suparare daca severinenii de Cerna si oltenii de Gorj fac mamaliga in jintita, cu cas si unt, si tot balmos ii spun.

Ingrediente Balmoș (rețeta lui Radu Anton Roman)

150 g unt
2 litri de smantana
1 lingurita de sare
1 kg malai
1,5 litri de lapte acru

Afla modul de preparare Balmos (Reteta lui Radu Anton Roman) pe Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată