Ascultă Radio Antena Satelor Live

Berea cu aromă de ciocolată şi cafea, realizată la USV Iaşi

În cadrul atelierului de microproducţie bere al Universităţii de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malţ cu arome de ciocolată şi cafea. D

Berea cu aromă de ciocolată şi cafea, realizată la USV Iaşi

13 Ianuarie 2022, 08:52

upă ce anul trecut, studenţii USV Iaşi au testat reţeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducţie sunt încercate alte reţete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparţin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al şarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.
"În ultimele decenii, industria de obţinere a berii a devenit o industrie modernă şi eficientă, dând naştere unei game largi de malţuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire şi particularităţile sale. Există mai multe tipuri de malţ, cele mai utilizate în industria berii fiind malţul blond şi brun. Malţul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este şi printre cele mai selective specii de malţ. În cadrul atelierului nostru de microproducţie bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată şi cafea. Nu sunt foarte amare şi pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malţ, hamei şi drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malţ special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secţiei. Acest malţ este folosit pentru a oferi culoare berii şi conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puţin amară decât malţul black", a transmis ing. dr. Ionuţ Veleşcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducţie bere al USV Iaşi.
Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfăşoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toţi parametrii tehnologici. Toate informaţiile legate de desfăşurarea proceselor sunt înregistrate şi păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. "Având în vedere multitudinea de tipuri de malţ, fiecare cu particularităţile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii şi influenţa temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de reţete este practic nelimitată şi toate pot fi obţinute în cadrul microsecţiei noastre de bere", a mai punctat ing. dr. Ionuţ Veleşcu.

RADOR
Foto: Pixabay

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată