Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Gogoși pripite! O rețetă din străbuni, delicioasă, adaptată de Radu Anton Roman. Duminica, ori pe la targuri si dragaice, „neamul“ era invitat neprotocolar la „gogoasa infuriata", vizita in urma careia fericitii primeau, pe vreun creitar, o minciuna gogonata si gustoasa, ca si vata de zahar (pe asta n-o putem face in casa, trebuie motor). Destinat copiilor, dulcele umplea candva „podurile“ Bucurestiului, fiind confiscat mai ales de adulti pofticiosi si nostalgici.

18 Iulie 2017, 12:09

Ingrediente Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat, sa zicem, unu (reteta de pe la 1900):
1 litruta de lapte
1-2 linguri unt
1 praf de sare
1 sfert de chil faina
4 oua

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

2 cani de lapte
1 ou
drojdie, cat o jumatate de nuca
1 praf de sare
3-5 linguri zahar, dupa gust
2 plicuri zahar vanilat
faina, cata primeste coca

MOD PREPARARE Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (reteta de pe la 1900):

Laptele cu unt, si sare se pune la fiert
Dupa primul clocot se rastoarna faina si se amesteca, pe foc, sa se coaca
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si apoi se freaca cu ouale, de-a randul

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

Laptele se aduce la starea fizica de „caldut“
Se face o maia cu drojdie, putin lapte si ceva faina si se lasa la cald
Se framanta un aluat potrivit din lapte, ou, zahar si ce faina trebuie
Se amesteca cu plamada, se lasa sa creasca

Prajeala:

Se incinge untura (e cea mai buna, dar merge si uleiul), multa, ca la cartofi prajiti
Se inmoaie lingura in grasimea clocotita si se ia cate o bucatica de aluat, punandu-se, desigur, in cratita
La inceput focul trebuie sa fie bland, pana cresc gogosile, apoi iute, pana se rumenesc, prajindu-se pe amandoua partile
Se dau la masa fierbinti, presarate cu zahar pudra (sau umplute domestic cu marmelada)
Mode mai noi si mai dietetice cer sa „stergem“ gogosile de grasime asezandu-le pe un „pres“ de sugativa.

Sursa: Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune