Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Gogoși pripite! O rețetă din străbuni, delicioasă, adaptată de Radu Anton Roman. Duminica, ori pe la targuri si dragaice, „neamul“ era invitat neprotocolar la „gogoasa infuriata", vizita in urma careia fericitii primeau, pe vreun creitar, o minciuna gogonata si gustoasa, ca si vata de zahar (pe asta n-o putem face in casa, trebuie motor). Destinat copiilor, dulcele umplea candva „podurile“ Bucurestiului, fiind confiscat mai ales de adulti pofticiosi si nostalgici.

18 Iulie 2017, 12:09

Ingrediente Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat, sa zicem, unu (reteta de pe la 1900):
1 litruta de lapte
1-2 linguri unt
1 praf de sare
1 sfert de chil faina
4 oua

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

2 cani de lapte
1 ou
drojdie, cat o jumatate de nuca
1 praf de sare
3-5 linguri zahar, dupa gust
2 plicuri zahar vanilat
faina, cata primeste coca

MOD PREPARARE Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (reteta de pe la 1900):

Laptele cu unt, si sare se pune la fiert
Dupa primul clocot se rastoarna faina si se amesteca, pe foc, sa se coaca
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si apoi se freaca cu ouale, de-a randul

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

Laptele se aduce la starea fizica de „caldut“
Se face o maia cu drojdie, putin lapte si ceva faina si se lasa la cald
Se framanta un aluat potrivit din lapte, ou, zahar si ce faina trebuie
Se amesteca cu plamada, se lasa sa creasca

Prajeala:

Se incinge untura (e cea mai buna, dar merge si uleiul), multa, ca la cartofi prajiti
Se inmoaie lingura in grasimea clocotita si se ia cate o bucatica de aluat, punandu-se, desigur, in cratita
La inceput focul trebuie sa fie bland, pana cresc gogosile, apoi iute, pana se rumenesc, prajindu-se pe amandoua partile
Se dau la masa fierbinti, presarate cu zahar pudra (sau umplute domestic cu marmelada)
Mode mai noi si mai dietetice cer sa „stergem“ gogosile de grasime asezandu-le pe un „pres“ de sugativa.

Sursa: Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată