Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

(În Lunea Curată, n.m.) Se mănâncă numai hrană rece sau nu se mănâncă nimic (sau borș fără nici un fel de legume), pentru a nu face copiii bube, alte boli. (Marian) E o mâncare migălită, dar foarte, foarte gustoasă. Iar dacă punem la socoteală și bucuria că oasele de pește se înmoaie prin marinare iar omul poate, în sfârșit, mânca un fileu de crap sau de știucă fără frică, atunci e numai de bine.

03 August 2017, 13:29

Conserva si mancare citadina, valaha mai degraba - moldovenii prefera pestele proaspat, iar ardelenii porcul - marinata se-ntalneste des prin casele de pescari amatori inraiti, unde doamnei ii plac mesele cu musafiri incantati, lucru care ii compenseaza singuratatea.

Un vinut, sec, ferm, alb ca apa - un Resling de la Fetesti sau un Donaris de Greaca (un vin despre al carui parfum concis, de creta si fan, si al carui gust zburdalnic, primavaratec, nu-l puteti afla decat spargand pivnitele statiunii de la Greaca) - duce spre glorie orice marinata.

Iusca de peste e un fel de iahnie de peste cu zama multa, otet si ceapa, fara legume multe. (Lupescu)

Ingrediente Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:
2 kg peste proaspat (fara cap)
1 pahar de otet
5 pahare de apa
2-3 foi de dafin
2 cepe mari
1 praf de piper
1 praf de ienibahar
2 linguri de zeama de lamaie
1 ceasca untdelemn pentru prajit
1 farfurioara cu faina pentru prajit
ceva sare, cata credeti (cam 1 lingurita zic eu)

-----

In vin, lamaie si suc de rosii:
2 kg peste proaspat (fara cap)
2 cepe mari
3 cesti suc rosii
1 pahar de vin
2 lamai
4-5 foi de dafin
2 prafuri de piper
sare - cam 1 lingurita cu varf
ulei pentru prajit
faina pentru prajit

MOD PREPARARE Marinată de pește (rețeta lui Radu Anton Roman)

In otet:

Pestele, bine grijit - spalat, curatat de solzi si mate - se taie felii groase, de un deget de om muncit; se sareaza usor, se pipereaza si se tavalesc prin faina
Se incinge uleiul tot, se pune pestele la prajit - nu inainte de a scutura bine fiecare bucata de faina - pana se rumeneste pe fiecare parte
Se taie ceapa felii
Se pune pestele in borcan, se toarna ulei (un strat de-un deget, cu grija, sa nu intre si faina arsa)
Se pune apa la fiert cu toate mirodeniile si cu ceapa, sa clocoteasca apoi cateva minute
Se ia apa de pe foc, se adauga si otetul, lamaia, 1 lingurita rasa de sare, se lasa sa se raceasca si se toarna peste peste
Se leaga borcanul, se da la rece, peste 3 zile e gata
La frig, marinata poate fi pastrata si o luna, dupa aia insa nu mai e buna, ca se face pasta
Apa creste, p... peste, apa scade, p... cade - zicatoare pescareasca (de) nespus de populara.

Citeste continuarea modului de preparare pe Bucataria lui Radu.

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată