Cârnați bănățeni
În zestrea fiecărei bucătării există preparate tradiţionale, dar şi mâncăruri şi preparate care, ca şi vinurile, au o denumire de origine. În România, spre exemplu, există cârnaţi care se diferenţiază prin ingredientele folosite, prin dimensiune şi mod de preparare, iar uneori şi prin denumirea de origine. Există de exemplu cârnaţii olteneşti, subţiri şi lungi, din carne de porc şi de vită, cu cubuleţe de slănină de porc, condimentaţi şi uşor afumaţi.
08 Februarie 2015, 11:08
Există cârnaţi de Pleşcoi, după numele unei localităţi din Buzău (estul României), din carne de oaie, picanţi, subţiri şi mai mici decât cei olteneşti. Există cârnaţi ardeleneşti, mai groşi şi mai lungi, făcuţi din carne de porc ceva mai grasă, cu usturoi şi cu alte condimente. Există şi cârnaţi secuieşti, produşi în partea estică a Transilvaniei, la care se mai adaugă, eventual, carne de vită şi, în mod obligatoriu, boia.
Aceştia au o culoare roşiatică pronunţată din cauza procesului de afumare la care au fost supuşi pentru a putea fi păstraţi o perioadă mai îndelungată. Aceştia au un aspect asemănător cu cârnaţii bănăţeni (provincie istorică din vestul României) cărora le-a fost dedicat un concurs de degustat, un concurs care îşi are originea în redacţia unui săptămânal de limbă germană „Banater Zeitung” din Timişoara.
Pentru prepararea cârnătilor bănăţeni, avem nevoie de circa 2 kg de carne de porc şi de jumătate de kg de slănină. Ne mai trebuie şi condimente: o căpăţână de usturoi, o lingură de boia dulce, coriandru uscat şi piper măcinat.
Citește continuarea rețetei pe RADIO ROMANIA INTERNAȚIONAL