Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cârnații de vânat se fac de veacuri în gospodăriile țărănești din Ardeal (și de pretutindeni, am ales Transilvania mai mult din prudență și patriotism local, nu poți bracona departe de casă, cu necunoscuți, că te toarnă) numai în amestec cu carne de porc de curte, mai grasă.

01 Martie 2017, 07:59


Vinul, insa, nu poate fi oricum, ci numai rosu sec, uscat, noduros, salbatic dar popular, adica Puterea Ursului de Bolindetu - sau, daca vi se pare (prea) inaccesibila Valcea, multumiti-va cu ce gasiti asemanator prin „saracia“ predominant lucie, dar mai ales alba a Bihariei, la case gospodaresti din Sacuieni si Salard: un Francos ori un Vanat, ori un Bacator rosu - dar sigur va trebuie mare noroc, sa le gasiti, si pricepere, sa le recunoasteti, ca acestea toate, licori inveselitoare, sangerii, au gloria apusa in alt secol; ce-a ramas si poate ca beti dumneavoastra sunt doar petice, sclipiciuri mici dintr-o fosta mantie stralucitoare.

Celor ce n-au umblat prin zapada pana la brau, pe o urma proaspata de mistret, tulburat de chefnitul cainilor, retraind cea mai veche emotie a fiintei, nu le pot explica extazul si teroarea vanatorii.

Ma voi multumi doar sa le expun paradoxul Sfantului Hubertus: dupa ce ucizi, epuizat de frig si catarat pe munti inzapeziti, trantit langa un foc, singur si nelinistit, cu un blid sarac, sacralizat de carnea unui sacrificiu si luminat de un pahar de vin curat, fiert cu ce-i dat, te simti martor disperat dar necesar la facerea lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune