Ascultă Radio Antena Satelor Live

CARTE DE BUCATE. Gătește cu Antena Satelor

O carte de rețete românești (sau de aiurea) publicate pe site-ul www.antenasatelor.ro ori auzite la radio, în diminețile și amiezile pline de aromă și savoare. (Rețetele urmate de literele RZ au fost culese din satele românești sau din cărțile vechi de bucate de Simona Lazăr și prezentate în cadrul rubricii „Rețeta zilei” din emisiunea ”Bună dimineața, gospodari!” sau la rubrica „Gusturi românești” din emisiunea „Lada de zestre” (ediția de vineri)).

04 Iulie 2015, 05:38

Indexul rețetelor

A

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) RZ

Ardei italieni

Ardei umpluți cu creveți

Ardei umpluți cu șuncă și mozzarella

B

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine” RZ

Biscuiți cu vișine, miere și cardamom

Borș cu legume RZ

Borș „holtei” cu sfeclă roșie RZ

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad RZ

Brioșe de Rusalii, cu gem de cireșe RZ

Budincă de carne și măsline la cuptor

C

Calcan fript „pescărește” RZ

Caramele fudge cu lăptișor de matcă

Chec cu mere (rețetă pentru Moșii de Sân Petru) RZ

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) RZ

Ciorba de legume a Mamei Lina a lu' Ion Lumânare din Hotarele RZ

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării RZ

Ciorbă de fasole în coajă de pâine RZ

Ciorbă de lăptucuță RZ

Ciorbă de pui, ca-n Bucovina RZ

Ciorbă de vară cu fasole și roșii

Ciorbă rădăuțeană de ciuperci pleurotus

Ciorbă țărănească (rețeta lui Bacalbașa) RZ

Ciulama de ciuperci

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat) RZ

Compot de caise

Compot de cireșe

Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe) RZ

Cornulețe de post cu magiun de prune

Cotlete de porc cu sos pesto, la cuptor

Cotlete de porc cu sos pesto, lămâie și cimbru

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre) RZ

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) RZ

Crap la grătar cu salată mediteraneană

Crap sălbatic de Dunăre, gătit după gustul pescarilor RZ

Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică

Cremă stratificată cu frișcă și banane

Crostini - aperitiv cu sfeclă roșie și brânză de capră

D

Desert răcoros cu biscuiți

Dovlecei umpluți, în stil italian

Dulceața de zmeură a bunicii RZ

Dulceață acrișoară de coacăze roșii

Dulceață clasică de cireșe amare

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi) RZ

Dulceață de coacăze negre RZ

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) RZ

Dulceață tradițională de zmeură

E

F

Fasole verde cu pui RZ

Friptură cu salată turcească

G

Găina oltenilor din Corbu RZ

Ghizmana de Grădiștea, coptură ritualică de Scaloian RZ

Gogoșele cu brânză și caise

Gustare de vară: salată cu fructe, miere și polen

H

I

Iepure cu sos de sardele RZ

Inele dulci din miere cu scorțișoară

Iuțică de raci (rețetă din Licuriciu de Teleorman) RZ

Î

Înghețată cu afine și cremă de brânză

Înghețata de caise a lui Emil Frederic RZ

Înghețată de casă, ca în vremea lui Bacalbașa RZ

Înghețată de căpșuni cu iaurt și frișcă

Înghețată dietetică din lapte de cocos și căpșuni

J

K

Kugelhopful „casei Bacalbașa” RZ

L

Lichior de leac din nucă verde (ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn) RZ

Linte bătută (rețetă foarte veche) RZ

M

Miel la groapă, ca-n vremea lui Iancu Jianu RZ

Minitarte cu cremă de nuci RZ

Musaca, rețetă grecească

N

O

P

Parfait cu fructe și lichior

Paste de orez cu pui și legume, în stil chinezesc

Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj RZ

Păstrăvii „Doamnei Mele” (rețeta Ecaterinei Bacalbașa) RZ

Pâine bucovineană cu cartofi RZ

Pâine cu dovlecei și verdeață RZ

Pâine cu semințe (rețetă de la Moara Vlăsiei) RZ

Pâine de casă cu brânză și mirodenii

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe RZ

Penne carbonara cu dovlecei

Piept de rață cu miere și nuci

Plăcinta dobrogeană a Chiraței RZ

Plăcintă cu carne de pește

Plăcintă cu dovlecei și porumb

Plăcintă cu varză murată

Plăcintă „de căpriță”, ca la Hotarele RZ

Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide

Prăjitura cu bulion a Sorinei RZ

Prăjitura Greta Garbo (varianta ardeleană) RZ

Prăjitură cu banane, fără coacere

Prăjitură cu căpșuni, la microunde

Prăjitură cu lămâie și ciocolată albă

Prăjitură cu tahini și sirop de miere

Prăjitură cu zmeură, înghețată și fagure de albine

Prăjitură de caise cu aromă de lămâie

Prăjitură deșteaptă RZ

Pui crocant cu sos de muștar și miere

Pui cu ciuperci la cuptor

Pui la grătar, în marinadă de miere cu lăptișor de matcă

Pui la grătar marinat în bere

Pulpe de pui Lazone în sos de smântână

Pulpă de țap la cuptor RZ

Q

R

Rață pe varză

Rață pe varză (rețeta răzășească) RZ

Ridichi înăbușite, cu bacon

Roșii la cuptor, umplute cu carne de vită

Ruladă de pui cu umplutură

S

Salată de broccoli cu paste spiralate

Salată de fructe

Salată de rucola cu roșii cherry

Salată de ton

Salată de varză „bogată”

Salată din piept de curcan cu roșii și ardei

Salată picantă de dovlecei cu mentă

Salată tradițională din ouă

Saramură de lufar RZ

Sarmale cu carne de pui în foi de viță

Sarmale cu nuci

Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) RZ

Sârbușcă sau dresală cu chișleag RZ

Spaghete Marinara cu ouă ochiuri

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) RZ

Sufleu de cireșe

Supă cu lapte și verdețuri, ca la stână RZ

Supă de dovlecei acrită cu aguridă RZ

Supă de găină cu tăiței, ca la Rimetea RZ

Supă de legume cu găluște de gris

Supă de legume cu găluște de gris (2)

Ș

Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu) RZ

Șalăul în aspic al preotesei Minodora RZ

Șerbetul de zmeură al lui Emil Frederic RZ

Șnițele din varză dulce, cu cartofi natur

Știucă umplută mănăstirește RZ

T

Tartă cu vișine și mac

Tartă de dovlecei cu brânză telemea

Tochitură moldovenească (rețetă foarte veche) RZ

Ț

U

V

Varză a la Cluj

X

Y

Z

W

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune