Ascultă Radio Antena Satelor Live

CARTE DE BUCATE. Gătește cu Antena Satelor

O carte de rețete românești (sau de aiurea) publicate pe site-ul www.antenasatelor.ro ori auzite la radio, în diminețile și amiezile pline de aromă și savoare. (Rețetele urmate de literele RZ au fost culese din satele românești sau din cărțile vechi de bucate de Simona Lazăr și prezentate în cadrul rubricii „Rețeta zilei” din emisiunea ”Bună dimineața, gospodari!” sau la rubrica „Gusturi românești” din emisiunea „Lada de zestre” (ediția de vineri)).

04 Iulie 2015, 05:38

Indexul rețetelor

A

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) RZ

Ardei italieni

Ardei umpluți cu creveți

Ardei umpluți cu șuncă și mozzarella

B

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine” RZ

Biscuiți cu vișine, miere și cardamom

Borș cu legume RZ

Borș „holtei” cu sfeclă roșie RZ

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad RZ

Brioșe de Rusalii, cu gem de cireșe RZ

Budincă de carne și măsline la cuptor

C

Calcan fript „pescărește” RZ

Caramele fudge cu lăptișor de matcă

Chec cu mere (rețetă pentru Moșii de Sân Petru) RZ

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) RZ

Ciorba de legume a Mamei Lina a lu' Ion Lumânare din Hotarele RZ

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării RZ

Ciorbă de fasole în coajă de pâine RZ

Ciorbă de lăptucuță RZ

Ciorbă de pui, ca-n Bucovina RZ

Ciorbă de vară cu fasole și roșii

Ciorbă rădăuțeană de ciuperci pleurotus

Ciorbă țărănească (rețeta lui Bacalbașa) RZ

Ciulama de ciuperci

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat) RZ

Compot de caise

Compot de cireșe

Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe) RZ

Cornulețe de post cu magiun de prune

Cotlete de porc cu sos pesto, la cuptor

Cotlete de porc cu sos pesto, lămâie și cimbru

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre) RZ

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) RZ

Crap la grătar cu salată mediteraneană

Crap sălbatic de Dunăre, gătit după gustul pescarilor RZ

Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică

Cremă stratificată cu frișcă și banane

Crostini - aperitiv cu sfeclă roșie și brânză de capră

D

Desert răcoros cu biscuiți

Dovlecei umpluți, în stil italian

Dulceața de zmeură a bunicii RZ

Dulceață acrișoară de coacăze roșii

Dulceață clasică de cireșe amare

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi) RZ

Dulceață de coacăze negre RZ

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) RZ

Dulceață tradițională de zmeură

E

F

Fasole verde cu pui RZ

Friptură cu salată turcească

G

Găina oltenilor din Corbu RZ

Ghizmana de Grădiștea, coptură ritualică de Scaloian RZ

Gogoșele cu brânză și caise

Gustare de vară: salată cu fructe, miere și polen

H

I

Iepure cu sos de sardele RZ

Inele dulci din miere cu scorțișoară

Iuțică de raci (rețetă din Licuriciu de Teleorman) RZ

Î

Înghețată cu afine și cremă de brânză

Înghețata de caise a lui Emil Frederic RZ

Înghețată de casă, ca în vremea lui Bacalbașa RZ

Înghețată de căpșuni cu iaurt și frișcă

Înghețată dietetică din lapte de cocos și căpșuni

J

K

Kugelhopful „casei Bacalbașa” RZ

L

Lichior de leac din nucă verde (ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn) RZ

Linte bătută (rețetă foarte veche) RZ

M

Miel la groapă, ca-n vremea lui Iancu Jianu RZ

Minitarte cu cremă de nuci RZ

Musaca, rețetă grecească

N

O

P

Parfait cu fructe și lichior

Paste de orez cu pui și legume, în stil chinezesc

Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj RZ

Păstrăvii „Doamnei Mele” (rețeta Ecaterinei Bacalbașa) RZ

Pâine bucovineană cu cartofi RZ

Pâine cu dovlecei și verdeață RZ

Pâine cu semințe (rețetă de la Moara Vlăsiei) RZ

Pâine de casă cu brânză și mirodenii

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe RZ

Penne carbonara cu dovlecei

Piept de rață cu miere și nuci

Plăcinta dobrogeană a Chiraței RZ

Plăcintă cu carne de pește

Plăcintă cu dovlecei și porumb

Plăcintă cu varză murată

Plăcintă „de căpriță”, ca la Hotarele RZ

Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide

Prăjitura cu bulion a Sorinei RZ

Prăjitura Greta Garbo (varianta ardeleană) RZ

Prăjitură cu banane, fără coacere

Prăjitură cu căpșuni, la microunde

Prăjitură cu lămâie și ciocolată albă

Prăjitură cu tahini și sirop de miere

Prăjitură cu zmeură, înghețată și fagure de albine

Prăjitură de caise cu aromă de lămâie

Prăjitură deșteaptă RZ

Pui crocant cu sos de muștar și miere

Pui cu ciuperci la cuptor

Pui la grătar, în marinadă de miere cu lăptișor de matcă

Pui la grătar marinat în bere

Pulpe de pui Lazone în sos de smântână

Pulpă de țap la cuptor RZ

Q

R

Rață pe varză

Rață pe varză (rețeta răzășească) RZ

Ridichi înăbușite, cu bacon

Roșii la cuptor, umplute cu carne de vită

Ruladă de pui cu umplutură

S

Salată de broccoli cu paste spiralate

Salată de fructe

Salată de rucola cu roșii cherry

Salată de ton

Salată de varză „bogată”

Salată din piept de curcan cu roșii și ardei

Salată picantă de dovlecei cu mentă

Salată tradițională din ouă

Saramură de lufar RZ

Sarmale cu carne de pui în foi de viță

Sarmale cu nuci

Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) RZ

Sârbușcă sau dresală cu chișleag RZ

Spaghete Marinara cu ouă ochiuri

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) RZ

Sufleu de cireșe

Supă cu lapte și verdețuri, ca la stână RZ

Supă de dovlecei acrită cu aguridă RZ

Supă de găină cu tăiței, ca la Rimetea RZ

Supă de legume cu găluște de gris

Supă de legume cu găluște de gris (2)

Ș

Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu) RZ

Șalăul în aspic al preotesei Minodora RZ

Șerbetul de zmeură al lui Emil Frederic RZ

Șnițele din varză dulce, cu cartofi natur

Știucă umplută mănăstirește RZ

T

Tartă cu vișine și mac

Tartă de dovlecei cu brânză telemea

Tochitură moldovenească (rețetă foarte veche) RZ

Ț

U

V

Varză a la Cluj

X

Y

Z

W

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată