CARTE DE BUCATE. Gătește cu Antena Satelor
O carte de rețete românești (sau de aiurea) publicate pe site-ul www.antenasatelor.ro ori auzite la radio, în diminețile și amiezile pline de aromă și savoare. (Rețetele urmate de literele RZ au fost culese din satele românești sau din cărțile vechi de bucate de Simona Lazăr și prezentate în cadrul rubricii „Rețeta zilei” din emisiunea ”Bună dimineața, gospodari!” sau la rubrica „Gusturi românești” din emisiunea „Lada de zestre” (ediția de vineri)).
04 Iulie 2015, 05:38
Indexul rețetelor
A
Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) RZ
Ardei umpluți cu șuncă și mozzarella
B
Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine” RZ
Biscuiți cu vișine, miere și cardamom
Borș „holtei” cu sfeclă roșie RZ
Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad RZ
Brioșe de Rusalii, cu gem de cireșe RZ
Budincă de carne și măsline la cuptor
C
Caramele fudge cu lăptișor de matcă
Chec cu mere (rețetă pentru Moșii de Sân Petru) RZ
Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) RZ
Ciorba de legume a Mamei Lina a lu' Ion Lumânare din Hotarele RZ
Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării RZ
Ciorbă de fasole în coajă de pâine RZ
Ciorbă de pui, ca-n Bucovina RZ
Ciorbă de vară cu fasole și roșii
Ciorbă rădăuțeană de ciuperci pleurotus
Ciorbă țărănească (rețeta lui Bacalbașa) RZ
Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat) RZ
Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe) RZ
Cornulețe de post cu magiun de prune
Cotlete de porc cu sos pesto, la cuptor
Cotlete de porc cu sos pesto, lămâie și cimbru
Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre) RZ
Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) RZ
Crap la grătar cu salată mediteraneană
Crap sălbatic de Dunăre, gătit după gustul pescarilor RZ
Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică
Cremă stratificată cu frișcă și banane
Crostini - aperitiv cu sfeclă roșie și brânză de capră
D
Dovlecei umpluți, în stil italian
Dulceața de zmeură a bunicii RZ
Dulceață acrișoară de coacăze roșii
Dulceață clasică de cireșe amare
Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi) RZ
Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) RZ
Dulceață tradițională de zmeură
E
F
G
Ghizmana de Grădiștea, coptură ritualică de Scaloian RZ
Gustare de vară: salată cu fructe, miere și polen
H
I
Inele dulci din miere cu scorțișoară
Iuțică de raci (rețetă din Licuriciu de Teleorman) RZ
Î
Înghețată cu afine și cremă de brânză
Înghețata de caise a lui Emil Frederic RZ
Înghețată de casă, ca în vremea lui Bacalbașa RZ
Înghețată de căpșuni cu iaurt și frișcă
Înghețată dietetică din lapte de cocos și căpșuni
J
K
Kugelhopful „casei Bacalbașa” RZ
L
Lichior de leac din nucă verde (ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn) RZ
Linte bătută (rețetă foarte veche) RZ
M
Miel la groapă, ca-n vremea lui Iancu Jianu RZ
N
O
P
Paste de orez cu pui și legume, în stil chinezesc
Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj RZ
Păstrăvii „Doamnei Mele” (rețeta Ecaterinei Bacalbașa) RZ
Pâine bucovineană cu cartofi RZ
Pâine cu dovlecei și verdeață RZ
Pâine cu semințe (rețetă de la Moara Vlăsiei) RZ
Pâine de casă cu brânză și mirodenii
Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe RZ
Piept de rață cu miere și nuci
Plăcinta dobrogeană a Chiraței RZ
Plăcintă cu dovlecei și porumb
Plăcintă „de căpriță”, ca la Hotarele RZ
Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide
Prăjitura cu bulion a Sorinei RZ
Prăjitura Greta Garbo (varianta ardeleană) RZ
Prăjitură cu banane, fără coacere
Prăjitură cu căpșuni, la microunde
Prăjitură cu lămâie și ciocolată albă
Prăjitură cu tahini și sirop de miere
Prăjitură cu zmeură, înghețată și fagure de albine
Prăjitură de caise cu aromă de lămâie
Pui crocant cu sos de muștar și miere
Pui la grătar, în marinadă de miere cu lăptișor de matcă
Pulpe de pui Lazone în sos de smântână
Q
R
Rață pe varză (rețeta răzășească) RZ
Roșii la cuptor, umplute cu carne de vită
S
Salată de broccoli cu paste spiralate
Salată de rucola cu roșii cherry
Salată din piept de curcan cu roșii și ardei
Salată picantă de dovlecei cu mentă
Sarmale cu carne de pui în foi de viță
Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) RZ
Sârbușcă sau dresală cu chișleag RZ
Spaghete Marinara cu ouă ochiuri
Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) RZ
Supă cu lapte și verdețuri, ca la stână RZ
Supă de dovlecei acrită cu aguridă RZ
Supă de găină cu tăiței, ca la Rimetea RZ
Supă de legume cu găluște de gris
Supă de legume cu găluște de gris (2)
Ș
Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu) RZ
Șalăul în aspic al preotesei Minodora RZ
Șerbetul de zmeură al lui Emil Frederic RZ
Șnițele din varză dulce, cu cartofi natur
Știucă umplută mănăstirește RZ
T
Tartă de dovlecei cu brânză telemea
Tochitură moldovenească (rețetă foarte veche) RZ
Ț
U
V
X
Y
Z
W