Ascultă Radio Antena Satelor Live

Câteva istorii și rețete de Ignat

La 20 decembrie, când este Ignatul, încep a se tăia porcii, după cum cere datina. Apropierea de Crăciun nu este deloc întâmplătoare, căci în credinţa populară Ignatul este frate bun cu Crăciunul.

Câteva istorii și rețete de Ignat

20 Decembrie 2021, 06:34

Iar sosirea celui din urmă este anunţată prin desfăşurarea unui amplu ritual culinar. „Sf. Ignat a venit la uşa unui bătrân şi i-a spus că după el vine şi moşu-său Crăciun cu barba albă, să taie tot omul câte un porc pentru copii.

De aici şi obiceiul ca în această zi nimic să nu facă oamenii decât să-şi taie fiecare câte un porc de ziua Naşterii.” (T. Speranţia – „Răspunsuri la chestionarul de sărbători româneşti”) Oricare ar fi, jertfa unui animal trebuie înfăptuită, iar cei care nu s-au învrednicit să taie vreun porc aleg în locul acestuia o pasăre din curte ca să nu-l înfurie pe Ignat. Unii gospodari taie porci negri, considerându-se că sângele lor poate vindeca boli şi alunga duhurile rele, iar untura este numai bună pentru înfăptuirea unor vrăji atunci când era nevoie.

Sacrificii
Imediat după sacrificarea porcilor, se păstrează întotdeauna o bucată de carne pentru Ignat, căci el are în grijă sufletele porcilor şi li se arată în vis, spunându-le când au să moară. După ce se pârlesc, porcii se însemnează la ceafă cu o cruce, iar carnea se presară cu sare ca să fie bine primită de Dumnezeu. Copiii se ung cu sânge de porc pe frunte ca să fie sănătoşi şi grăsuţi, iar bolile să stea departe de ei. De altfel, se spune despre cei care se îmbolnăvesc în această zi că au să zacă un an întreg sau, şi mai rău, că vor muri degrabă. Din această pricină nu le este îngăduit oamenilor să lucreze de Ignat, iar femeile nu mai torc lână până după Bobotează.

Previziuni

Cei mai pricepuţi cercetează splina porcului sacrificat pentru a vedea cum va fi vremea în continuare. „Când taie porcul la Crăciun, după grosimea splinei prevesteşte greutatea iernii. Când peste tot e una groasă, va fi iarna tot una de grea, de la început până la sfârşit; dacă-i la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi la început sau la sfârşit grea. De va fi mai umflată la mijloc, şi iarna va fi mai mare la mijloc.” („Şezătoarea”)

Ruladă de porc cu carne tocată
Ingrediente: un kilogram muşchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roşii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muştar cu boabe, o linguriţă cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: Carnea de porc tocată se amestecă bine cu cimbrul, sare şi piper după gust, ouăle, smântâna şi muştarul. Se adaugă ceapa curăţată de foi şi tocată, jumătate din praz tocat şi se amestecă bine până se omogenizează. Muşchiul de porc se crestează în aşa fel încât să se obţină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează şi se aşază pe un tocător.

Se unge cu umplutură, se rulează şi se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziţia. Se aşază într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie şi poate fi pătrunsă cu o furculiţă, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea. Cartofii se curăţă de coajă şi se fierb, se amestecă împreună cu morcovii fierţi feliaţi şi prazul rămas călit în puţin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat şi se serveşte imediat.

Simona Lazăr

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune