Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele de șteandru. Chiar, ce-o fi?

Articol de Simona Lazăr, 18 Decembrie 2024, 15:22

"Femeile nu mai știu să toarcă lână. Rar să mai țese cineva. Bunica din partea nevesti-mii mai face ciorapi și mai țese. și ea are 90 de ani”, îmi zicea, la Vlădeni, baciul Ion Istrate. „Dar tineretul parcă nici nu mai vrea să muncească. Iar la stână e greu dacă nu-ți place. Dar dacă îți place, ai salariu și mâncare, de ce să nu muncești? E o plăcere să lucrezi cu animalele."

S-au uitat meșteșugurile, dar s-au uitat și rețetele vechi. și dacă o să aveți răbdare, o să aflați ce-i laptele de șteandru. Dar mai întâi să punem un pic de ordine în dicționarul culinar al stânii, în vreme ce baciul ne explică cum se pregătesc toate.
"Zerul de la caș este un zer mai gros. îl punem la fiert până se umflă și vedem că se alege. După aceea iese urda. O tragem pe margine, o lăsăm cam 5 minute să se așeze și o scoatem". Dar jintița ce este? "Este ceea ce iese atunci când fierbe zerul și începe să zăurdească. Partea grasă și spumoasă care se află deasupra. Se ia ușor, cu o lingură, se pune în găleată, se freacă cu cârja și aia e jintița". Mare fală la Vlădeni, ca și pe partea cealaltă a muntelui, la Fundata, unde baciul Istrate are altă stână, este să știi să pregătești "laptele de șteandru". "Noi facem lapte bătut din lapte de oaie. Turnăm într-un cazan mare apă și punem la fiert în el sticle pline cu lapte. și după ce fierb, le punem deoparte și nu umblăm la ele până de Crăciun. Așa se face laptele prins. îi mai zice și lapte de șteandru. E tare de se poate tăia cu cuțitul. Iar când umblăm la el, scoatem mai întâi puținul zer care se mai lasă cu un furtunaș." Rețeta e veche, din bătrâni. Ca și cele de smântână ori unt. "Se lasă laptele de seara până dimineața la rece și smântâna se ridică deasupra. Se ia cu cana ori cu mașina specială. Untul se face din smântână lăsată puțin să se acrească și apoi bătută în putinei, de se alege".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie