Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce tip de orez se potrivește fiecărui preparat

Este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria românească, dar și internațională. Află care este diferența între diferitele tipuri de orez și în ce preparate pot fi utilizate!

09 Mai 2017, 19:05

Este o cereală cu un conținut redus de grăsimi, bogată în proteine, fiind o sursă de de vitamine din complexul B și minerale, precum magneziu și cupru. Este considerată o alternativă mai sănătoasă la paste și cartofi. În funcție de soiul folosit, dintr-o cană de orez crud se obțin 1-2 căni de orez fiert.

Orezul Basmati nu se lipește

„Regele orezului“ are boabele lungi și foarte subțiri. Pentru a fi preparat corect, este bine să fie spălat înainte de a fi gătit, pentru a înlătura urmele de amidon rămase după prelucrare. Poate fi servit în salate sau împreună cu legume, drept garnitură. Se gătește mai ușor decâte alte tipuri de orez, iar boabele nu se lipesc între ele după ce sunt fierte.

Orezul sălbatic, bogat în proteine

Este o rudă mai îndepărtată a orezului alb, fiind considerat ca făcând parte mai degrabă din categoria ierburilor acvatice. Bobul este lung și de culoare mai închisă și conține mai multe proteine decât orezul alb. Este recomandat în curele de slăbit, în combinație cu orez alb.

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

Sursa: Clickpentrufemei.ro

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată