Ce tip de orez se potrivește fiecărui preparat
Este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria românească, dar și internațională. Află care este diferența între diferitele tipuri de orez și în ce preparate pot fi utilizate!
09 Mai 2017, 19:05
Este o cereală cu un conținut redus de grăsimi, bogată în proteine, fiind o sursă de de vitamine din complexul B și minerale, precum magneziu și cupru. Este considerată o alternativă mai sănătoasă la paste și cartofi. În funcție de soiul folosit, dintr-o cană de orez crud se obțin 1-2 căni de orez fiert.
Orezul Basmati nu se lipește
„Regele orezului“ are boabele lungi și foarte subțiri. Pentru a fi preparat corect, este bine să fie spălat înainte de a fi gătit, pentru a înlătura urmele de amidon rămase după prelucrare. Poate fi servit în salate sau împreună cu legume, drept garnitură. Se gătește mai ușor decâte alte tipuri de orez, iar boabele nu se lipesc între ele după ce sunt fierte.
Orezul sălbatic, bogat în proteine
Este o rudă mai îndepărtată a orezului alb, fiind considerat ca făcând parte mai degrabă din categoria ierburilor acvatice. Bobul este lung și de culoare mai închisă și conține mai multe proteine decât orezul alb. Este recomandat în curele de slăbit, în combinație cu orez alb.
Orezul cu bob rotund,în umpluturi
Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.
Orezul cu bob lung,bun în sosuri
Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.
Orez cu bob mediu,pentru risotto
Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.
Bine de știut!
Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.
Tabelul caloriilor
100 g
Orez Basmati crud
Valoare energetică 347 kcal
Proteine 8 g
Lipide 0 g
Orez cu bob lung crud
Valoare energetică 340 kcal
Proteine 7 g
Lipide 0,5 g
Orez cu bob rotund crud
Valoare energetică 342 kcal
Proteine 7,3 g
Lipide 0,2 g
Orez sălbatic
Valoare energetică 358 kcal
Proteine 8,4 g
Lipide 1,2 g
Orez prefiert
Valoare energetică 353 kcal
Proteine 7,2 g
Lipide 1 g
Orezul cu bob rotund,în umpluturi
Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.
Orezul cu bob lung,bun în sosuri
Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.
Orez cu bob mediu,pentru risotto
Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.
Bine de știut!
Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.
Tabelul caloriilor
100 g
Orez Basmati crud
Valoare energetică 347 kcal
Proteine 8 g
Lipide 0 g
Orez cu bob lung crud
Valoare energetică 340 kcal
Proteine 7 g
Lipide 0,5 g
Orez cu bob rotund crud
Valoare energetică 342 kcal
Proteine 7,3 g
Lipide 0,2 g
Orez sălbatic
Valoare energetică 358 kcal
Proteine 8,4 g
Lipide 1,2 g
Orez prefiert
Valoare energetică 353 kcal
Proteine 7,2 g
Lipide 1 g