Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce tip de orez se potrivește fiecărui preparat

Este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria românească, dar și internațională. Află care este diferența între diferitele tipuri de orez și în ce preparate pot fi utilizate!

09 Mai 2017, 19:05

Este o cereală cu un conținut redus de grăsimi, bogată în proteine, fiind o sursă de de vitamine din complexul B și minerale, precum magneziu și cupru. Este considerată o alternativă mai sănătoasă la paste și cartofi. În funcție de soiul folosit, dintr-o cană de orez crud se obțin 1-2 căni de orez fiert.

Orezul Basmati nu se lipește

„Regele orezului“ are boabele lungi și foarte subțiri. Pentru a fi preparat corect, este bine să fie spălat înainte de a fi gătit, pentru a înlătura urmele de amidon rămase după prelucrare. Poate fi servit în salate sau împreună cu legume, drept garnitură. Se gătește mai ușor decâte alte tipuri de orez, iar boabele nu se lipesc între ele după ce sunt fierte.

Orezul sălbatic, bogat în proteine

Este o rudă mai îndepărtată a orezului alb, fiind considerat ca făcând parte mai degrabă din categoria ierburilor acvatice. Bobul este lung și de culoare mai închisă și conține mai multe proteine decât orezul alb. Este recomandat în curele de slăbit, în combinație cu orez alb.

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

Sursa: Clickpentrufemei.ro

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune