Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cea mai delicioasă rețetă de castraveți murați în saramură

Castraveciorii murați sunt o delicatesă care nu trebuie să lipsească de pe mesele niciunui român în anotimpul rece.

23 Octombrie 2015, 05:24


Ca sa fiti siguri ca ies ca la carte, folositi sare grunjoasa si legume romanesti, fara aditivi sau conservanti.

Reteta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri.

Ingrediente

4,5 kilogram castraveţi cornişon
4 morocvi româneşti
30 de căţei de usturoi (atenţie, cel chinezesc se albăstreşte la murat)
2 crăcuţe mărar întreg uscat
2-3 ardei iuţi, sau, după gust
6 rădăcini medii de hrean
2 plicuri piper boabe negru sau câteva linguri de amestec piper
2 plicuri muştar boabe
20 frunze de dafin
5,5 litri apă
6 linguri sare grunjoasă, neiodată

Mod de preparare

Indiferent de mărimea borcanelor în care murați castraveții, regula este că la 1 litru de apă să se pună o lingură mare cu vârf de sare neiodată, iar la 5 litri de apă să mai puneți în plus 1-2 linguri de sare.

Castraveții trebuie aleși de mărime cât mai mică, dar cel mai important este că ei să fie proaspeți (să aibă țepii tari și eventual florile galbene încă prinse de ei). Castraveții se spală bine, și se înlătură dintre ei orice castravete care este rupt sau lovit.

Se spală şi restul legumelor şi se împart în mod egal în borcane.

Aranjaţi castraveţii în borcane, cu cât mai puţine spaţii libere.

Fierbeţi apa cu sarea şi turnaţi peste legumele din borcan. Închideţi brocanele şi lăsaţi-le o zi la macerat la umbră, la temperatura camerei.

Scurgeţi lichidul a doua zi şi daţi la fiert din nou, completând cu apă şi sare dacă e nevoie, având grijă să păstraţi raportul.

Castraveţii sunt buni cam la 3 săptămâni după ce i-aţi pus la murat.

Sursa: bewoman.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune