Cea mai delicioasă rețetă de castraveți murați în saramură
Castraveciorii murați sunt o delicatesă care nu trebuie să lipsească de pe mesele niciunui român în anotimpul rece.
23 Octombrie 2015, 05:24
Ca sa fiti siguri ca ies ca la carte, folositi sare grunjoasa si legume romanesti, fara aditivi sau conservanti.
Reteta este pentru 1 borcan mare, de 5 litri.
4,5 kilogram castraveţi cornişon
4 morocvi româneşti
30 de căţei de usturoi (atenţie, cel chinezesc se albăstreşte la murat)
2 crăcuţe mărar întreg uscat
2-3 ardei iuţi, sau, după gust
6 rădăcini medii de hrean
2 plicuri piper boabe negru sau câteva linguri de amestec piper
2 plicuri muştar boabe
20 frunze de dafin
5,5 litri apă
6 linguri sare grunjoasă, neiodată
Mod de preparare
Indiferent de mărimea borcanelor în care murați castraveții, regula este că la 1 litru de apă să se pună o lingură mare cu vârf de sare neiodată, iar la 5 litri de apă să mai puneți în plus 1-2 linguri de sare.
Castraveții trebuie aleși de mărime cât mai mică, dar cel mai important este că ei să fie proaspeți (să aibă țepii tari și eventual florile galbene încă prinse de ei). Castraveții se spală bine, și se înlătură dintre ei orice castravete care este rupt sau lovit.
Se spală şi restul legumelor şi se împart în mod egal în borcane.
Aranjaţi castraveţii în borcane, cu cât mai puţine spaţii libere.
Fierbeţi apa cu sarea şi turnaţi peste legumele din borcan. Închideţi brocanele şi lăsaţi-le o zi la macerat la umbră, la temperatura camerei.
Scurgeţi lichidul a doua zi şi daţi la fiert din nou, completând cu apă şi sare dacă e nevoie, având grijă să păstraţi raportul.
Castraveţii sunt buni cam la 3 săptămâni după ce i-aţi pus la murat.