Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrică mondenități (sau mică joacă imbecilă a autorelui, în lipsă de inspirație și pe dinafara oricărui subiect): „O altă ciudățenie de târgoveți nebuni, un fel de ciorbo-tocanito-musaca, a fost inventată, în pofida împotrivirii autorităților liberale, deosebit de conservatoare de la o vreme încoace, de S.D.B.A.P.D. (Societatea Damelor Bine din Arealul Prahovo- Dâmbovițean).

06 Februarie 2017, 07:43


Cu aceasta ocaziune, Damele Bine din sus-numitul areal au anuntat, spre surpriza onoratei asistente, a presei si chiar a lor insile, ca tema urmatoarei creatiuni este (ne cerem scuze daca va vom soca) scurtarea sortuletului de bucatarie pana la nivel de bentita-cordon, facandu-se in acest fel un necesar gest estetic, ce reda femeii moderne farmecul elegant si ii desavarseste totodata emanciparea, garantand, in acelasi timp, o importanta economie de material.

Dar scurtarea radicala a sortuletului elimina mai ales si mai ales cheltuiala si efortul neplacut al spalatului - caci e stiut de toti ca nimic nu e mai slinos si mai greu de nalbit ca sortul si carpele de bucatarie (cat despre acestea din urma, e sigur ca SDBAPD le va indeparta, asa cum merita, intr-o sesiune viitoare, inlocuindu-le cu sugestii din public si sedinte de telekinezie).

Pentru a preveni, totusi, patarea si deteriorarea hainelor bune, ce e de presupus ca vor fi expuse brusc - prin indepartarea sortului protector - accidentelor inerente din timpul preparatiunii mancarurilor grase sau cu sos, DBAPD vor gati nude, ceea ce va spori, desigur, gradul de intimitate al actului culinar. Mai mult, purtarea cordonului - fost sort - pe talie va da gospodinei un aer cochet, intru catva provocator, ce va fi apreciat corespunzator de musafiri - desi codul manierelor elegante insista ca gazda sa-si scoata bentita-sortulet atunci cand serveste la masa“

Ce sa mai zic? Vai de capul nostru! Singura explicatie este aceea, penibila, ca autorele, disperat, golit de idei si mijloace - „unde nema putirinta, geaba chichirez galceava“ observa balcanicul si dionisiacul (nu sunt oare sinonime?) Pann - dar flamand de (orice fel de) atentie, stie ca nimic nu starneste mila mai tare ca neputinta zbatatoare, entuziasmul fortat si exuberanta factice.

Afla modul de preparare si ingredientele necesare pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune