Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire.„Mie nu-mi suflă nimeni în ciorba“ zic cu țâfnă proștii și fudulii, dar la Săliște nici nu-i nevoie de așa vorbă, că nici nu-i ciorbă așa fierbinte și nici partagul așa fâșneț ca la alții, mai din sud.

20 Aprilie 2017, 10:03


Romancele din Transilvania, cand pun bors, ies in curte ori in strada si trag de ureche ori de cap pe cel dintai crestin, ca sa se inacreasca borsul, cum s-a inacrit omul de suparat ca-l tragi de par.

- Acru borsu! - zic ele.

- Acru sa-ti fie! - zice razand cel tras de ureche, daca e om al casei sau un prietin.

- Ba fie-ti al dracului borsul! - zice suparat altul.

Acesta, tocmai fiindca injura, e omul borsului, caci romanca l-a inacrit, asa cum ar vrea sa-i fie borsul.

Daca cel tras de cap e om de-al casei sau o vecina, ori o cumatra, incepe sa fuga spre casa, romanca dupa el, si dau navala in odaie pe intrecute.

Vorba e: cine ajunge mai intai sa sufle in bors.

Ciorba de fasole verde (rețeta lui Radu Anton Roman)

Daca sufla stapana casei mai intai, o sa manance borsul in pace; daca nu, are sa i se intample cine stie ce suparare pe vremea cat va tinea borsul. Si de obicei ii vine vreo suparare, caci ele vin multe, dar nu din pricina suflarii-n bors.

Taranul crede asa: „Si cumatra asta a noastra vine pe la noi numai ca sa ne sufle in bors“, adeca sa ne prevesteasca rele. (Marian)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune