Ciorbă de midii (rețeta lu Radu Anton Roman)
Madam Mioara din 2 Mai culege o gradina de rosii si ardei in timp ce fiu-sau, Laurentiu, culege si el, din cealalta gradina a familiei Dibla, Marea Neagra, midii si rapane.
19 Iunie 2017, 14:26
Si uite asa, cu munca multa si cheltuiala putina se tine o liota de turisti (vesel e ca vilegiaturistii au invatat-o pe Mioara sa faca ciorba asta extraordinara, aratand astfel cum du-te vino-ul turistic e interactiv si umple, uneori, golurile culturale).
Se mananca si calda si rece, iar o paine calda, de casa, n-are ce sa strice. Nu umblati dupa tacamuri, ca n-aveti de ce, dichisul e pitoresc si manual: dupa ce ati rontait carnita din scoica, luati zeama tot cu ea.
E o ciorba misterioasa: nu e potroaca desi are multa sare, nu e iute, desi a inecat toata ciusca din 2 Mai si Limanu.
E atat de gustoasa incat Laurentiu a curatat deja toate digurile euxine de midii si acum familia importa scoici din Japonia, la barter cu casete vechi, trase la „Cantarea Romaniei“ si reorchestrate de mai multi baieti de cartier rau famat din Beresti-Galati, provocatori si avangardisti.
Ingrediente
1 sac de midii mari,
cu cochiliile bine grijite si curatate
10-12 rosii mari, de gradina,
parfumate ca o noapte dobrogeana
8-10 ardei grasi
6-7 cepe
6-8 capatani de usturoi
1 strachina plina cu ardei iuti
foi de dafin, cimbru uscat si verde, sare
2 l vin sec
3 legaturi patrunjel
2 legaturi leustean
Afla modul de preparare al acestei savuroase retete pe Bucataria lui Radu