Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de salată verde, dupa rețeta lui Radu Anton Roman este un fel de mâncare uşor de preparat, într-un timp destul de scurt.

05 Mai 2017, 09:00


In Transilvania, ciorba de salata se potriveste cam de Sarbatoarea Maialului, dureaza pana prin august - veri racoroase, ce sa-i faci - si se complica cu mii de chestii neasteptate (ca si mancarea de andive in „Taverne des Italiens“).

Asta inseamna doar ca radacina e subtire si trebuie sprijinita si ca ciorba de salata verde, prin reteta ei brasoveana, este una din acele numeroase mancaruri romanesti vechi care, ca si Delta Dunarii sau pestele coelacanth, nu se poate decide intre lichid si solid.

Ii spui ciorba cat vrei, si ciorba este, din moment ce o mananci cu lingura, dar e atat de groasa si de consistenta incat, dac-o scapi pe jos, spargi pavajul. Un lucru e sigur, alaturi de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumatura (si mai sunt!), ciorba de salata verde din tarile muntoase ale Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului este un superlativ al verilor si toamnelor ardelenesti, fiind totodata una din cele mai gustoase, mai hranitoare si mai originale bucate ce se pot gusta in Romania.

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ingrediente

5-6 salate verzi potrivite
0,5 l zer de la branza de vaci
200 ml lapte prins
4 oua
100 g slanina afumata
100 ml smantana
100 g carnat afumat
1 capatana mica de usturoi
1 ceapa mica si 1 mare
1 morcov
1 lingurita de boia
verdeata: marar, leustean, patrunjel
2 linguri de untdelemn
25 g faina
sare

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune