Ascultă Radio Antena Satelor Live

Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Printre puținele bucate țărănești-o mixtură săseasco-românească-care au pătruns (îmbrăcate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) în menu-urile unor cârciumi (mai mult sau mai puțin) elegante.

16 Septembrie 2016, 07:36


E o mancare foarte speciala, gustoasa si temeinica, pe care lelea Lucretia, cea de-l tine cu bucate pe al Marcului, ne-o ofera de Lasatul Secului cu verzituri (din cutie) foarte simplu fierte: pastai de fasole si mazare boabe.

Vinul lor a fost, de cand ma stiu, un rosu lejer. Dar rosiile (sau rosurile?) in Ardeal, mai ales pe langa Brasov, fie ele „lejere“ sau grele, nu sunt prea acasa. Asa ca, ori mergem la Arad, dupa Cadarca (dar e departe si se racesc clatitele) ori la Seini, dupa... Seina, ori o taiem prin Oituz si fuga la Nicoresti, sa luam Babeasca Neagra.

Sau, mai bine si mai aproape, ne lasam prin Bran, spre sud si ajungem repede la Dragasani, unde s-au lansat pe valurile furtunoase ale lumii doua vinuri rosii, nou create, Novac si Negru de Dragasani.

Aflat in vecinatatea Samburestilor, deci a viei unora dintre cele mai mineralizate si mai intunecate vinuri rosii romanesti, ca langa o provocare, la Dragasani plutea de mult in aer aparitia logica a unui rosu de succes (pe langa marile sale certitudini albe, Tamaioasa si Sauvignon) aparitie care, insa, de neinteles, intarzia.

Orizontul de asteptare aproape ca se intunecase cand, iata, in primavara lui ‘97, s-a anuntat un nou nascut, Novac, un vinut de baut de sete si cu oala, mai negru la culoare (deci mai extractiv, care stoarce mai mult din bobul de strugure) decat orice alt vin romanesc (de masa). Cei cativa cunoscatori care l-au examinat spun ca va face cariera.

Mie mi-a placut: acrisor si proaspat, are nerv (mai trebuie, insa, echilibrat).

Ingrediente

Aluat:
300 g faina
3 oua
2 cesti de lapte (cam 500 ml)
sare, dupa pofta

Coaja:
3 oua
200 g pesmet

Prajeala:
4 linguri untura

Umplutura:
piper, sare, paprica, dupa chef
1 lingura de faina
1 ceapa
1 pahar lapte
1 legatura de marar
2 oua
cateva frunze de tarhon
2 linguri de untura
putin cimbru uscat (o priza adica cat iei cu trei degete)
1 kg ciuperci (sau carne de pui, sau ficatei de pasare,
sau muschiulet fraged de porc)

Alta umplutura, de oras:
500 g carne afumata tocata
2 oua
o ceasca smantana
sare, piper (de fapt, ca la orice clatita, orice combinatie e posibila)

Sursa foto: myraskitchen.blogspot.com

Citeste continuarea retetei pe Bucataria lui Radu

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată