Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

In Muntenia nu-i obiceiul a se face pască. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei) Colacii de casa se impletesc numai in doua si pot fi si nempletiti. Ei pot fi mari ca gura unui ol iar cei de targ ca gura strachinii si cat rotita plugului.

14 Aprilie 2017, 13:32

Ei pot fi impletiti in 2, in 3, in 4, s.a.m.d.

Colacii de panahizi si cei ce se pun sub coliva la morti sunt mari. Mari sunt si colacii ce se duc la botez si la nunta.

Colacii cei mici se zic colacei si se dau baietilor la Sf. Vasile. Punandu-se trei unul peste altul alcatuiesc parastasul. Colaceii ce se dau colindatorilor se numesc si colindete. (Lupescu)

Darea Pastilor: Pe sub poalele Muntilor Apuseni din Transil­vania persoana adeca, care da pastile, trebuie sa cumpere doua sau trei ciubere si donicute noua, frumos sculptate si increstate.

Aceste ciubere se umplu in Miercurea mare, seara, cu vin curat si apoi, acoperindu-se bine, se duc in dimineata Joii mari la biserica, unde se asaza in altar dimpreuna cu 7 sau 14 painisoare de grau curat, framantate si coapte de prescurarita parohiei.

Se cumpara 2 sau 3 oale mari cu cate doua torti smaltuite si linguri de pacfon, un cutit nou si un carpator (scandurea), pe care se taie painea in bucatele patrate in forma zaharului cubic. Painea amestecata cu vin, intocmai ca cuminicatura, se asaza in oale acoperite cu naframi mari de par (lana) sau de matase, cumparate noua-noute din targ.

Pastile, adica painea si vinul, se sfintesc sau, cum zice poporul, se slujesc de preot, in Joia mare, la amiazi, cu cea mai mare solemnitate.

invierea impreunata cu liturghia si cetirea rugaciunilor de dezle­gare se face des-de-noapte, incat cand se revarsa de ziua preotul incepe sa dea pastile din usa altarului.

Cei ce au asistat la serviciul divin iau pastile la biserica, iar pentru cei ce au ramas acasa le duc in pahare sau ulcicute infasurate in merindete sau batiste. (Marian)

Multe gospodine la Mosii din mai - de la Dumineca Mare - fac mese pentru saraci, iar altele fac praznice. Bucatele ce se dau la asemenea mese sunt: malai (un fel de paine din faina de porumb) ori pane si galusti (sarmale) ori bors. Unele mai dau si lapte cu orez (colarezi) ori pasat. La asemenea mese se poftesc saracii satelor, carora de multe ori li se dau cate o lumanarica aprinsa si un colacel.

Mesele acestea, cum le dai, ase le vei avea pe Ceea Lume. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune