Cozonaci moldovenești - ziși și Babe Rusești - Rețeta Lui Radu Anton Roman
Am reprodus din „Cartea de bucate“ a doamnei Ecaterina colonel Steriad această uluitoare rețetă de început de secol, mai întâi pentru frumoasa limbă românească în care e scrisă, apoi pentru imaginea feerică, de curte boierească, pe care o degajă: doi bărbați care frământă aluatul vreme de două ceasuri și jumătate, făina care se pune „fără nici o măsură“, o cameră magică a aluatului la care ușile nu au voie să se deschidă sau să se zguduie...
02 Decembrie 2016, 10:52
Ingrediente
Alti cozonaci moldovenesti:
1,200 kg faina
2 pahare de lapte
2 pachete de unt
400 g zahar
2 linguri de ulei
1 lingura de smantana
1 lingura de rom
1 lingurita de sare
2 plicuri de zahar vanilinat
150 g stafide
50 g miez de nuca
2 linguri de zahar pentru glazura
20 oua + 1 ou pentru uns
Maia:
2 pahare de faina
1 pahar de lapte caldut
drojdie