Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului
„De n-ar și horincă-n sat/ Nișiodată n-aș și bat/ Dar așa horincă este/Eu la lume-s de poveste..."
29 Octombrie 2021, 08:55
Toamna este anotimpul când se culeg roadele câmpului, dar și când toate horinciile de pe văi încep să scoată fum, semn că vestitele cazane de țuică încep să prepare vestita horincă.
Această bautură care a devenit de-a lungul timpului o "marcă" a Ardealului, are "rolul" de a descreții frunțile, de a deschide ușile, de a lega prietenii și de a dezlega vorba celor mai puțin povestitori!
Pentru a prepara horinca este nevoie de patru lucruri: fructe de foarte bună calitate (prune, mere, pere), un foc zdravăn, apă pentru răcire și multă răbdare, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
Procesul de distilare a horincii nu este unul complex, însă, necesita multă atentie și îndemânare pentru ca bautură alcoolică care are în jur de 50-55 de grade să fie una aromată și tare (bună).
Înainte de a pune fructele pe foc, acestea sunt ținute în butoaie la fermentat câteva săptămâni timp în care zahărul conținut în fructe este transformat în alcool.
Ulterior borhotul obținut prin fermentație este fiert într-un cazan ore întregi, vaporii rezultați sunt răciți cu apă rece, devenind un lichid clar, transparent.
În Țara Năsăudului acest proces este realizat de două ori pentru a obține un procent de alcool între 48-55 de grade. Primul lichid obținut la a doua distilare, care are o tărie mult mai mare, este separat de restul băuturii fiind păstrat pentru uz casnic.
Astfel de horincii, care sunt în funcțiune de cum se așează prima brumă și până în decembrie, pot fi întâlnite în întreaga regiune de nord a Transilvaniei.
Foto: pixabay