Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

„De n-ar și horincă-n sat/ Nișiodată n-aș și bat/ Dar așa horincă este/Eu la lume-s de poveste..."

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

29 Octombrie 2021, 08:55

Toamna este anotimpul când se culeg roadele câmpului, dar și când toate horinciile de pe văi încep să scoată fum, semn că vestitele cazane de țuică încep să prepare vestita horincă.

Această bautură care a devenit de-a lungul timpului o "marcă" a Ardealului, are "rolul" de a descreții frunțile, de a deschide ușile, de a lega prietenii și de a dezlega vorba celor mai puțin povestitori!

Pentru a prepara horinca este nevoie de patru lucruri: fructe de foarte bună calitate (prune, mere, pere), un foc zdravăn, apă pentru răcire și multă răbdare, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Procesul de distilare a horincii nu este unul complex, însă, necesita multă atentie și îndemânare pentru ca bautură alcoolică care are în jur de 50-55 de grade să fie una aromată și tare (bună).

Înainte de a pune fructele pe foc, acestea sunt ținute în butoaie la fermentat câteva săptămâni timp în care zahărul conținut în fructe este transformat în alcool.

Ulterior borhotul obținut prin fermentație este fiert într-un cazan ore întregi, vaporii rezultați sunt răciți cu apă rece, devenind un lichid clar, transparent.

În Țara Năsăudului acest proces este realizat de două ori pentru a obține un procent de alcool între 48-55 de grade. Primul lichid obținut la a doua distilare, care are o tărie mult mai mare, este separat de restul băuturii fiind păstrat pentru uz casnic.

Astfel de horincii, care sunt în funcțiune de cum se așează prima brumă și până în decembrie, pot fi întâlnite în întreaga regiune de nord a Transilvaniei.

Foto: pixabay

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune