Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curiozități despre înghețată

Este probabil cel mai răspândit desert pe timp de vară, fresh, răcoritor și binevenit în zilele toride. Înainte de introducerea înghețatelor pe bază de lapte în secolul al X-lea, acest răsfăț de vară era făcut doar din gheață. Producția industrială de înghețată a început în 1851 în Boston, Statele Unite.

23 Iulie 2018, 16:29

Răspândirea înghețatei americane printre trupele militare în timpul celui de-al doilea război mondial a fost un moment în care întreaga lume a acceptat înghețată ca un desert perfect de vară.

Cel mai mare consum mondial de înghețată este în Statele Unite. Acolo, o persoană medie consumă 22 de kilograme de înghețată pe an.

90% din gospodăriile americane consuma înghețată.

Cea mai mare înghețată sundae a fost creată în Edmonton, Alberta, Canada în 1988. Ea a avut o greutate de 24 de tone.

Reteta de înghețată a ajuns în America de Nord la 250 de ani după ce a fost descoperită de Cristofor Columb.

Cea mai populară aromă de înghețată este vanilia. După aceasta vine ciocolata, căpșunile, fursecurile și altele.

Conurile de înghețată au fost inventate în timpul Târgului Mondial din 1904, în St. Louis, când cererea mare de vânzător de înghețată a depasit vânzătorul de vafe din apropiere. Împreună au făcut istorie.

Una dintre cele mai neobișnuite arome de înghețată este înghețată cu gust de hot-dog, creată în Arizona, SUA.

De-a lungul întregii vieți, o vaca poate produce lapte suficient pentru 34.000 de kilograme de înghețată!

Ziua cea mai profitabilă pentru vânzătorii de înghețată este aproape întotdeauna duminică.

In Europa continentală a fost introdusă înghețata la sfârșitul secolului al XIII-lea, Marco Polo revenind în Italia cu povestea sa de călătorie din China.

Citeste continuarea pe GASTROART

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune