De unde vin lasagna?
Lasagna nu reprezintă altceva decât paste foarte late. Originea lor este îndepărtată, ele datează din Antichitate. Grecii și romanii au consumat... lagana, suluri subțiri de aluat pe care le-au gătit în apă sau la abur, precum și la cuptor (toate pastele erau folosite proaspete).
31 Mai 2021, 18:38
Cu aceste lagana, strămoși ai lasagna, au preparat terine, din mai multe straturi de aluat și umplutură moale: aceasta a fost făcută din carne de pui, carne de porc sau de pește, mărunțită și amestecată cu ouă. Totul a fost acoperit cu garum (un concentrat sărat din pește) și gătit într-o crustă, ca un pateu.
Termenul lagana a fost transformat în lasana (sau lassana) în Evul Mediu, probabil sub influența unui preparat al arabilor: lauzina, acestea fiind foi foarte subțiri de aluat umplute cu migdale zdrobite.
În acea perioadă, s-a gătit și lasana fiartă și umplută cu brânză. Dar exista și torta de lassanis: straturi de lassana separate printr-o umplutură.
Foto: Pixabay