Ascultă Radio Antena Satelor Live

Delicioasele paste, originea și istoria lor

Fie că sunt spaghete, penne, linguini, vermicelli, ravioli sau tortellini, pastele fac parte din deliciile pe care turiștii le savurează întotdeauna atunci când vizitează Italia.

23 Iulie 2015, 06:32


Acestea pot fi servite in compania unor delicioase sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Se estimeaza ca in lume sunt peste 600 de tipuri de paste, insa cei mai iscusiti in a le prepara se pare ca sunt italienii.

Despre originile si istoria pastelor

Chiar daca s-ar putea crede ca pastele s-au nascut in Italia, cercetarile asupra acestor adevarate delicii plaseaza originea pastelor in secolul al XIII-lea. Se spune despre Marco Polo ca le-ar fi adus in Italia, la intoarcerea sa dintr-una din calatoriile in China in anul 1271.

Despre pastele din China, marele calator a facut si referiri in cartea sa, intitulata Minunile lumii.

Concluziile altor cercetari spun insa ca originea pastelor este mult mai indepartata, acestea datand inca de pe vremea civilizatiilor antice etrusce. In acele vremuri, se pare ca pastele se preparau dintr-o faina rezultata din macinarea mai multor soiuri de cereale, la care se adauga apa. Acest fel de mancare s-a raspandit rapid printre etrusci, devenind, intr-un timp foarte scurt, un adevarat aliment, apreciat pentru gustul minunat.

In secolul al III-lea i.H., imparatul roman Cicero aminteste, in insemnarile sale, despre un preparat foarte iubit de catre oamenii de seama, dar si de catre oamenii obisnuiti. Este vorba despre niste foi mari, din faina de grau, stramosii preparatului lasagna de astazi.

In acea perioada, romanii se aflau in plina dezvoltare, in diverse domenii. Este perioada in care si-au dezvoltat reteaua de transport a cerealelor, dar sunt inventate si diverse instrumente care faciliteaza prepararea unor mancaruri din ce in ce mai diverse si mai sofisticate.

Italienii au si ei varianta lor despre originea pastelor, spunand ca acestea ar fi fost inventate de catre etruscii care se aflau in zonele din centru-sud ale Italiei, actuala Toscana, Lazio si Umbria.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune