Delicioasele paste, originea și istoria lor
Fie că sunt spaghete, penne, linguini, vermicelli, ravioli sau tortellini, pastele fac parte din deliciile pe care turiștii le savurează întotdeauna atunci când vizitează Italia.
23 Iulie 2015, 06:32
Acestea pot fi servite in compania unor delicioase sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Se estimeaza ca in lume sunt peste 600 de tipuri de paste, insa cei mai iscusiti in a le prepara se pare ca sunt italienii.
Despre originile si istoria pastelor
Chiar daca s-ar putea crede ca pastele s-au nascut in Italia, cercetarile asupra acestor adevarate delicii plaseaza originea pastelor in secolul al XIII-lea. Se spune despre Marco Polo ca le-ar fi adus in Italia, la intoarcerea sa dintr-una din calatoriile in China in anul 1271.
Despre pastele din China, marele calator a facut si referiri in cartea sa, intitulata Minunile lumii.
Concluziile altor cercetari spun insa ca originea pastelor este mult mai indepartata, acestea datand inca de pe vremea civilizatiilor antice etrusce. In acele vremuri, se pare ca pastele se preparau dintr-o faina rezultata din macinarea mai multor soiuri de cereale, la care se adauga apa. Acest fel de mancare s-a raspandit rapid printre etrusci, devenind, intr-un timp foarte scurt, un adevarat aliment, apreciat pentru gustul minunat.
In secolul al III-lea i.H., imparatul roman Cicero aminteste, in insemnarile sale, despre un preparat foarte iubit de catre oamenii de seama, dar si de catre oamenii obisnuiti. Este vorba despre niste foi mari, din faina de grau, stramosii preparatului lasagna de astazi.
In acea perioada, romanii se aflau in plina dezvoltare, in diverse domenii. Este perioada in care si-au dezvoltat reteaua de transport a cerealelor, dar sunt inventate si diverse instrumente care faciliteaza prepararea unor mancaruri din ce in ce mai diverse si mai sofisticate.
Italienii au si ei varianta lor despre originea pastelor, spunand ca acestea ar fi fost inventate de catre etruscii care se aflau in zonele din centru-sud ale Italiei, actuala Toscana, Lazio si Umbria.