Dulceață de moșmoane (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Moșmoanele sunt, în Moldova și Bucovina, merele sălbatice, mici cât ciresile pietroase. Roșii și parfumate, dau o dulceața de vis, poate cea mai bună de pe la noi.
06 Martie 2017, 11:17
Cândva, numai țigăncile de pe la curți boierești o știau face, chiar și azi conițele de pe Dorne și de pe la Siret păzesc rețeta cu gelozie. A trebuit să le-o fur, insinuându-mă în preajmă-le prin sacrificii de care mi-e prea rușine să vă povestesc.
In Bucovina, marul se socoteste un dar al Iui Dumnezeu facut Iui Sf. Ilie. Pana Ia aceasta zi, nu se taie merele cu cutitul, ca-i pacat.
Cel ce mananca mere inainte de Sf. Ilie va culege vesnic mere pe cealalta lume, dar ii vor pieri de dinainte si nu va avea parte de ele.
In Bucovina, pana ce nu dau in ziua de Sant-IIie, dupa ce se intorc de Ia biserica, mere, pere, precum si aIte fructe coapte, de pomana, nimeni nu indrazneste sa guste astfeI de fructe. (Pamfile)
Ingrediente
1 chil de merisoare coapte si sanatoase, culese cu codita cu tot
1 chil de zahar
2 pahare cu apa