Ascultă Radio Antena Satelor Live

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din ingrediente precum fasolea Mung, transmite Bloomberg.

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Foto: pixabay

14 Februarie 2025, 12:21

Companiile care produc ouă pe bază de plante au început să majoreze producţia, să extindă operaţiunile de distribuţie şi au de gând să reducă preţurile pentru a profita de faptul că preţul ouălor de găină a atins noi maxime istorice.

Compania Eat Just procesează fasolea Mung într-o pudră şi ulterior utilizează acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul Just Egg, care vine într-o formă lichidă dar şi într-o versiune pliată care poate fi prăjită.

În prima lună a acestui an, vânzările de produse Just Egg au fost de cinci ori mai mari decât în luna ianuarie 2024. Compania Eat Just a început să majoreze producţia de Just Egg, care pot fi găsite în magazinele unor retaileri precum Whole Foods şi Walmart. La rândul lor, retailerii spun că vânzările de produse Just Egg au crescut în ritm accelerat, un mare lanţ de distribuţie, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, susţinând că vânzările au crescut şi cu 70% în ritm anual.

'Acesta este, probabil, cel mai important moment pentru produsele pe bază de plante', spune directorul general de la Eat Just, Josh Tetrick.

În contextul în care gripa aviară a ucis milioane de găini ouătoare, preţurile la ouă au atins valori record. Săptămâna trecută, preţul mediu la nivel naţional a ajuns la 7,34 dolari pentru un carton cu 12 ouă, conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA).

Un astfel de preţ record a redus diferenţialul de preţ, odată semnificativ, faţă de ouăle pe bază de plante. De exemplu, un carton de ouă lichide Just Egg de aproximativ 473 de mililitri, echivalentul a 10 ouă de găină, se vinde în magazinele cu amănuntul pentru aproximativ 8 dolari.

Un alt avantaj competitiv este acela că ouăle pe bază de plante sunt disponibile la raft. În mai multe regiuni din SUA au fost raportate probleme în aprovizionarea cu ouă, astfel că în mai multe magazine s-au format cozi la ouă.

Recent, Josh Tetrick a postat pe contul său de X o poză în care rafturile cu ouă erau goale şi singurele rafturi bine aprovizionate erau cele cu produsele Just Egg.

'Am vorbit cu mai mulţi retaileri importanţi care cred că asta ar putea fi noua normalitate, adică deficienţe persistente în aprovizionare cu ouă şi preţuri mari la ouăle de găină din cauza gripei aviare', a declarat Josh Tetrick.

Firma de consultanţă PitchBook estimează că ouăle vegane au generat în SUA vânzări mai mici de două miliarde de dolari pe an, adică o mică parte din piaţa totală a ouălor. Vânzările au început să ia viteză în jurul anului 2019 graţie campaniilor de marketing concentrate pe beneficiile pentru sănătate şi impactul mai mic asupra mediului.

Ouăle vegane fac parte dintr-un boom al investiţiilor în alternative din plante la produsele de origine animală. Este un trend care a primit diferite răspunsuri din partea consumatorilor. De exemplu, laptele din plante a devenit un produs obişnuit şi cota sa de piaţă creşte constant pe acest segment. În schimb, vânzările de carne din plante au explodat la începutul acestui deceniu, însă după ce le-au încercat, mulţi americani au revenit la carnea din proteine animale. AGERPRES

Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea