Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături desigur. E iarnă, soarele a apus peste Valea Lapusului, ne-nsoțește la drum scurt pâlpâirea unei Seine blânde sau licărul vesel al unui Iordovan.

16 Decembrie 2016, 09:49


Iordanitul: colindul cu Iordanul. Inca din seara de 6 spre 7 ianuarie se strang mai multi insi la o carciuma si acolo mananca si petrec seara.

Unul din tineri, si anume capul, care pe alocuri poarta numele de popa, duce caldarusa cu aghiasma, in care-si strang banii, iar ajutoarele capeteniei poarta unul pamatuful sau motocolul de busuioc cu care iordanesc pe oameni si un altul - mai multi chiar, daca satul e mare - poarta o tepusa de lemn, pe care au a strange carne.

Astfel umbla ei apoi noaptea sau dimineata prin sate cantand Iordanul, adica aceleasi cuvinte pe care le canta si preotul in ajunul Bobotezei. Intrand in casa, iordanitorii iordanesc, adica stropesc, mai intai pe toti membrii familiei cu apa sfintita pe cap, iar dupa aceea, luandu-i pe toti de-a randul in brate, ii ridica in sus de trei ori.

In unele locuri stapanul casei, daca se simte puternic, cere capeteniei sa i se aduca un iordanitor a se lupta cu el. Luptandu-te cu iordanitorii te intaresti, dobandesti putere, caci luptatorul iordanitor in timpul luptei este ajutat de Sf. Ioan si acesta da in urma putere si celui care s-a luptat cu iordanitorii.

Pe Ioni si Ioane, daca-i prind iordanitorii, ii duc cu puterea la garla sau lafantana ca sa-i scalde, si nu-i iarta decat in cazul cand le daruiesc ceva.

In alte parti se aduna in aceasta zi baietii si fetele anume la fantani, unde se uda apoi unii pe altii cu apa, zicand ca se iordanesc, sau toarna cu ciutura apa in cap celor care vin la fantana dupa apa. (Marian)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune